انجمن انرژی خورشیدی ایران حامی محیط زیست کشور

۱۲ مطلب در بهمن ۱۴۰۱ ثبت شده است

کاربردهای انرژی خورشیدی

فناوری خورشیدی ساختمان‌های صنعتی، تجاری و مسکونی مشابه است (فتوولتائیک، گرمایش passive، نور روز و گرمایش آبی). البته ساختمان‌های غیرمسکونی می‌توانند از انواعی استفاده کنند که کاربرد خانگی ندارند. این فناوری‌ها شامل تهویه‌ی هوا، گرمایش و سرمایش خورشیدی هستند. در ادامه به صورت مختصر به انواع کاربردهای انرژی خورشیدی در مقیاس خانگی و صنعتی اشاره شده است:

گرمایش، سرمایش، تهویه: دودکشی خورشیدی (دودکش گرمایی) یک سیستم تهویه‌ی خورشیدی passive است که از یک محور عمودی تشکیل شده است. این محور بیرون و درون ساختمان را به یکدیگر وصل می‌کند. با گرم شدن دودکش هوای داخل ساختمان هم گرم می‌شود و هوا را به داخل ساختمان می‌کشد. از گیاهان و درختان فصلی می‌توان به‌عنوان واسطه‌ای برای کنترل گرمایش و سرمایش خورشیدی استفاده کرد. اگر گیاه در بخش جنوبی ساختمان قرار بگیرد، برگ‌های آن در طول تابستان سایه تولید می‌کنند و در زمستان شاخه‌های لخت و بدون امکان عبور نور را فراهم می‌کنند.

آشپزی: اجاق‌های خورشیدی از نور خورشیدی برای آشپزی، خشک‌ کردن و پاستوریزه‌سازی استفاده می‌کنند. این وسایل به سه دسته‌ی عمده تقسیم می‌شوند: اجاق‌های جعبه‌ای، اجاق‌های پنلی و اجاق‌های انعکاسی.

در روش‌های جدید طراحی خورشیدی از مدل‌سازی کامپیوتر استفاده می‌شود و سیستم‌های گرمایش، نورپردازی و تهویه‌ی خورشیدی در یک مجموعه‌ی یکپارچه ارائه می‌شوند. تجهیزات خورشیدی active مانند پمپ‌ها، فن‌ها و پنجره‌های قابل‌جایگزینی می‌توانند مکملی برای طراحی passive باشند و عملکرد کلی سیستم را بهبود دهند.

در ادامه مطلب دنبال کنید...

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

نجات کره زمین با انرژی خورشیدی

امروزه تغییرات اقلیمی، کمبود سوخت‌های فسیلی و آلودگی‌های زیست‌محیطی به یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های قرن بیست‌ویکم تبدیل شده است؛ بهره‌برداری از منابع انرژی تجدیدپذیر و پایدار تابشی خورشید از بهترین انرژی‌های سازگار با محیط‌زیست به شمار می‌رود.

سیستم‌های انرژی خورشیدی در مقایسه با منابع انرژی متعارف، مزایای زیست‌محیطی قابل‌توجهی دارند که در سال‌های اخیر با پیشرفت روزافزون تکنولوژی، در بسیاری از کشورها جهت کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و مخاطرات زیست‌محیطی در نظر گرفته شده‌اند، چراکه دسترسی به آن آسان و مقدار آن نیز نامحدود است ضمن آنکه استفاده از این انرژی، برای محیط‌زیست آلودگی ندارد و به‌نام «انرژی پاک» یا «انرژی سبز» میراث با ارزشی برای نسل‌های آینده است.

مطالعات محققان بیانگر آن است که زمین حدود ۱۲۰ هزار تراوات انرژی از تابش خورشیدی دریافت می‌کند که این میزان ۲۰ هزار برابر بیش از نیاز واقعی جهان است؛ بنابراین اگر بتوانیم از این انرژی به نحو مطلوب استفاده کنیم، دیگر نباید نگران اتمام ذخایر نفت، زغال‌سنگ و گاز طبیعی باشیم. ایران به‌عنوان یکی از آفتابی‌ترین کشورهای دنیا بیش از هر گزینه‌ای قابلیت روی‌آوری به استفاده از چنین انرژی را دارد، زیرا در بین مدارهای ۲۵ تا ۴۵ درجه عرض شمالی کره زمین قرار گرفته و از نظر جغرافیایی در منطقه‌ای قرار دارد که به سبب دریافت انرژی خورشیدی در بین نقاط جهان در بالاترین رده‌ها است و میزان تابش خورشید در آن حدود ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمین زده شده است.

استان اصفهان با ظرفیت بالای روزهای آفتابی، در استفاده از انرژی‌های خورشیدی پتانسیل بالایی دارد به طوری‌که نیروگاه‌های خورشیدی اصفهان در شهرستان‌های کاشان، شهرضا، مبارکه و جرقویه راه‌اندازی و حتی دامنه تولید برق از خورشید تا پشت‌بام منازل مسکونی هم رسیده است. بزرگ‌ترین نیروگاه‌های خورشیدی اصفهان در شهرستان کاشان با ۲۳۵ نیروگاه طی تولید سالانه سه‌ونیم مگاوات برق انرژی خورشیدی، ۳۵ درصد از برق خورشیدی استان را تولید می‌کند.

اصفهان با داشتن ۲۸ شهرستان و بیش از پنج میلیون جمعیت، ۹ هزار واحد تولیدی در کنار ۸۴۰ معدن در حال بهره‌برداری، ۱۸۰ هزار واحد صنفی و مصارف روزافزون بخش خانگی، نیاز به انرژی برق محسوس‌تر از قبل دارد، در این میان لزوم توسعه انرژی خورشیدی پایدار با توجه به نیاز روزافزون مصرف انرژی و کاهش منابع انرژی فسیلی، محدودیت‌های برق‌رسانی، تأمین سوخت برای نقاط و روستاهای دورافتاده و کاهش آلودگی هوا در کشور به ویژه در مراکز آلاینده همچون استان اصفهان می‌تواند بر ضرورت حفظ محیط‌زیست با بهره‌مندی از انرژی‌های تجدیدپذیر، تأکید شود.

در ادامه مطلب دنبال کنید...

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

نقش انرژی خورشیدی در کاهش تولید آلاینده‌های زیست محیطی

بخش برق، از مهمترین منابع انتشار گاز‌های گلخانه‌ای در سطح جهان است. طبق محاسبات به عمل آمده، حدود ۳۷.۵ درصد انتشار کربن در سطح جهان ناشی از فعالیت‌های تولید برق است. کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای از بخش برق، مستلزم استفاده از الگو‌های مختلف انرژی برای تولید برق است. مقایسه میزان انتشار گاز‌های گلخانه‌ای از فناوری‌های مختلف برق به انتخاب روش‌های مؤثر درکاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای کمک می‌کند.

برای توصیف عملکرد و اثر گلخانه‌ای باید موازنه انرژی بین زمین و فضا مورد مطالعه قرار گیرد. تابش‌های خورشیدی پس از عبور از فضا به جو زمین رسیده و قسمت اعظم آن توسط زمین جذب می‌شود. جذب این انرژی توسط زمین باعث گرم شدن کره زمین خواهد شد که این به نوبه خود باعث تابش امواجی از طرف زمین به فضا می‌شود. طبق قوانین فیزیکی، طول موج تابش‌های تولید شده از زمین با پرتو‌های رسیده به سطح زمین متفاوت است. این بدان معناست که مثلاً اگر زمین تابش‌های مرئی را دریافت می‌کند، هنگام تابشِ خود پرتو‌های گوناگونی تولید می‌کند که طول موج آن‌ها با طول موج پرتو‌های مرئی متفاوت است.

مشاهده شده است که زمین پس از گرم شدن، تابش‌های فروسرخ از خود منتشر می‌کند. قسمتی از این تابش‌های فرو سرخ از جو عبورکرده و قسمتی دیگر توسط گاز‌های گلخانه‌ای موجود در جو جذب شده و مجدداً توسط همین گاز‌ها به سطح زمین ازتابیده می‌شود. در حقیقت گاز‌های گلخانه‌ای که نسبت به نور مرئی شفاف بودند با تغییر طول موج پرتوها، به صورت نیمه شفاف عمل کرده و تمام تابش‌های فروسرخ بازتابیده از سطح زمین را از خود عبور نداده و مجدداً مقداری از آن‌ها را به زمین بر میگردانند. گاز‌های گلخانه‌ای که در این پدیده دخالت می‌کنند عبارتند از:

بخارآب
دی اکسیدکربن
اکسید نیتروژن
متان                        
اُزون
کلروفلوئوروکربن‌ها
پِروفلوئوروکربن‌ها
هیدروفلوئوروکربن‌ها

انرژی خورشیدی

جهت مطالعه ادامه موضوع به ادامه مطلب مراجعه کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

همدان پیشرو در احداث نیروگاههای خورشیدی

امروزه از انرژی خورشیدی به عنوان یکی از مهم ترین منابع انرژی یاد می‌شود، زیرا اساسا استفاده از انرژی خورشیدی آزاد است و دیگر هیچ کشوری نیاز به هزینه کردن برای استفاده از این انرژی ندارد. از طرفی دیگر به علت اینکه انرژی خورشیدی برای کل جهان نامحدود و بی حد و حصر است انسان می‌تواند به طور دائم از این انرژی برخوردار باشد.

معایب انرژی های فسیلی

سال هاست اکثر صنایع جهان از سوخت های فسیلی (زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی) استفاده می کنند. سوخت های فسیلی منابع تجدید ناپذیر هستند یعنی به وجود آمدن آن ها نیازمند هزاران هزار سال است و مدت زیادی نمی تواند جوابگوی تمام نیازهای انسان باشد و دیر یا زود تمام خواهد شد وهمچنین استفاده از این انرژی ها محیط زیست را هم آلوده می کنند از سویی دیگر تنوع بخشیدن به شیوه‌های تولید انرژی از ضروریات ایجاد امنیت در تامین عرضه سوخت مورد نیاز است.باید جایگزین مناسبی برای این سوخت ها تدارک دید. 

مزایای انرژی خورشیدی

انرژی های نو همچون خورشیدی، باد، گرمایش زمین ، هسته ای و غیره... می تواند جایگزین بسیار مناسبی بویژه برای نسل های آینده باشد. 

انرژی خورشیدی یکی از انرژیهای جدیدی است که در دنیا و در ایران مورد استفاده قرار گرفته است.

"مهدی سهرابی" کارشناس انرژی، فراوانی، پایداری، دوستدار محیط زیست، دسترسی آسان، بی سر و صدا بودن ، حمایت از طرف دولت و هزینه کم تعمیر و نگهداری را از مهم ترین مزایای استفاده از انرژی خورشیدی می داند.

ایران مناسب برای تولید انرژی خورشیدی

او با اشاره به اینکه ایران در منطقه گرم و خشک قرار گرفته است و در سال میانگین ۳۰۰ روز آفتابی دارد استفاده از این انرژی را بسیار مناسب می داند.

"ترکاشوند" مدیرعامل نیروگاه خورشیدی خلیج فارس همدان هم با بیان اینکه ۲۷ هزار مگاوات از برق کشور از نیروگاههای سیکل ترکیبی تولید می شود ،آلودگی محیط زیست و مصرف سوخت های فسیلی و تجدید ناپذیر را از معایب اینگونه نیروگاهها می داند و می گوید در کنار اینها باید به مصرف سالانه ۱۷ میلیون لیتر آبی که در این نیروگاهها استفاده می شود هم اشاره کرد که در شرایط بحران آب کنونی به مراتب مهمتر و با اهمیت تر است. 

پیش از این آقای چیت چیان وزیر سابق نیرو گفته بود در قانون برنامه به تصویب مجلس رسیده است تا ۵ هزار مگاوات برق از نیروگاههای تجدید پذیر و عمدتا خورشیدی تامین شود.

استفاده از انرژی خورشیدی،دستور کار دولت

با همین رویکرد چند سالی است که استفاده از انرژی خورشیدی در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است .آنطور که آقای "صادق زاده" معاون وزیر نیرو در انرژی های تجدید پذیر می گوید در دو سال گذشته حدود۴۰ نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۲۵۰ مگاوات وارد مدار بهره برداری شده است.

او می گوید کم آبی یکی از دغدغه های جدی در کشور بوده و روی آوردن به صنعت کم مصرف در آب گامی مهم در تحولات صنعتی و اقتصادی است و راه اندازی نیروگاههای بدون نیاز به آب اهمیت زیادی دارد .

این مقام مسئول می افزاید دولت تا ۲۰ سال به صورت خرین تضمینی برق حاصل از انرژی خورشیدی را از سرمایه گذاران شرکت ها و مالکان خصوصی می خرد.

   

 

  

این مطلب را در ادامه مطلب دنبال کنید...

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

انرژی خورشیدی و عوامل مؤثر در راندمان سیستم خورشیدی

خورشید یک راکتور هسته ای طبیعی بسیار عظیم است که در آن مواد بر اثر هم جوشی هسته ای به انرژی هسته ای تبدیل می شوند و در هر ثانیه ۴/۲ میلیون تن از جرمش به انرژی تبدیل می شود. میزان دما در مرکز خورشید حدود ۱۰ تا ۱۴ میلیون درجۀ سانتیگراد است و از سطح آن حرارتی نزدیک به ۵۶۰۰ درجه به صورت امواج الکترومغناطیس در فضا منتشر می شود، میزان انرژی ای که به این ترتیب به شکل نور مرئی، فروسرخ و فرابنفش به ما می رسد یک کیلو وات بر متر مربع است.

 



مدت زمان: 8 دقیقه 44 ثانیه
 

خورشید به توپ بزرگی آتشینی شباهت دارد که قطر و وزن آن حدود ۳۳۳ هزار برابر وزن زمین است. این ستاره از گازهایی نظیر هیدروژن (۸۶/۸ ٪)، هلیوم (۳٪) و ۶۳ عنصر دیگر مثل اکسیژن، کربن، نئون و نیتروژن تشکیل شده است که انفجارهای بزرگی را به وجود می آورند و پرتوهای قوی گرما و نور را تولید می کنند. ۱/۳ پرتوها در راه رسیدن به زمین در فضا پخش می شوند و بقیه به زمین می رسند. از آنجائی که زمین در فاصلۀ ۱۵۰ میلیون کیلومتری خورشید واقع است، ۸ دقیقه و ۱۸ ثانیه طول می کشد تا نور خورشید به زمین برسد.

پس خورشید یک منبع عظیم انرژی است که تا ۵ میلیارد سال آینده قابل استفاده است. حدود ۶۰۰۰ میلیون سال از تولد این گوی آتشین می گذرد و سوخت های فسیلی ذخیره شده در اعماق زمین، انرژی های باد و آب های جاری و امواج دریاها و سایر انرژی ها از جمله نتایج همین مقدار انرژی دریافتی زمین از خورشید است. پس می توان این انرژی تجدیدپذیر را به روش های مختلف به کار گرفت که مهم ترین کاربرد آن تولید نیروی برق است. این کار با استفاده از سیستم های خورشیدی انجام می شود. 

در این مقاله در راستای بررسی عوامل مؤثر در راندمان سیستم خورشیدی ابتدا بررسی می کنیم که انرژی خورشیدی از کجا تامین می شود، در کشور ما پتانسیل انرژی خورشیدی چقدر است و انرژی خورشیدی چطور در پنل های خورشیدی به نیروی برق تبدیل می شود. سپس عوامل مؤثر در این زمینه را معرفی می کنیم. 

انرژی خورشیدی یا Solar Energy چیست ؟ 

 انرژی خورشیدی یا Solar Energy ، تلفیقی از قدرت تابش خورشید و تعداد ساعات قابل دریافت آن در محل موردنظر است. اندازۀ این پارامتر متغیر بوده و به موقعیت مکانی محل و زمان موردنظر (چه ماهی از سال) بستگی دارد. این پارامتر مرکب که ساعت های تابش نور خورشید و شدت آن را شامل می شود، آفتاب گیری یا شدت تابش خورشید نامیده شده و بر حسب وات بر متر مربع (W/m2) بیان می شود. واحد معمول تر و عملی تری به صورت «کیلووات ساعت بر متر مربع در روز» (kWh/day/m2) نیز استفاده می شود. 

خورشید به عنوان منبع انرژی شناخته می شود که توان آن  ۱۰۲۰ * ۳٫۸ MW، شار انرژی خورشیدی برابر ۶۳  MW/m2 و آن چه زمین دریافت می کند ۱۰۱۱ * ۱٫۷ MW است.

۸۴ دقیقه انرژی خورشید که به زمین می تابد برابر کل مصرف زمین در یک سال است.

منبع عظیم انرژی خورشیدی از کجا تامین می شود ؟

همان طور که گفتیم در اعماق خورشید و قسمت مرکزی این کره سوزان، واکنش های هسته ای عظیمی رخ می دهند که موجب انتشار تابش های شدیدی از آن می گردد. این تابش ها به نوبۀ خود باعث ایجاد فوتون ها یعنی حامل های انرژی نوری می گردند. فوتون ها فاقد جرم فیزیکی بوده ولی مقادیر قابل توجهی از انرژی را با خود حمل کرده و بالطبع ، از تکانه با اندازۀ حرکت بالایی برخوردارند. فوتون های مختلف، حامل انرژی های نوری با طول موج های گوناگونی هستند. برخی از آنها حامل نور نامرئی (مادون قرمز و ماوراء بنفش) بوده و گروهی دیگر نورهای مرئی (سفید) را انتقال می دهند.

فوتون ها به تدریج و از مرکز خورشید، راهی سطح خارجی آن می شوند. گاهی اوقات این نقل و انتقال و جابه جایی ممکن است چیزی در حدود یک میلیون سال به طول بیانجامد! ذرات یاد شده پس از رسیدن به سطح خارجی خورشید با سرعتی در حدود یک میلیارد کیلومتر بر ساعت در فضا منتشر می شوند. با همۀ این ها، هر فوتونی که از سطح خورشید در فضا پراکنده می شود، در حدود هشت دقیقه بعد به سطح سیاره ما، یعنی زمین می رسد.

در این مسیر طولانی، یعنی فاصلۀ خورشید تا زمین، پاره ای از فوتون ها به سایر ذرات موجود، در فضا برخورد کرده و از مسیر خود منحرف می شوند و در تصادم با هر چیزی که جاذب تابش های خورشیدی باشد، گرما تولید می کنند. علت این که در یک روز آفتابی گرمتان می شود این است که بدن شما فوتون های ساطع شده از خورشید را جذب می نماید. اتمسفر یا جو زمین، بسیاری از این فوتون ها را قبل از رسیدن به سطح خود جذب می نماید.

این، یکی از دو علتی است که باعث می شود در اواسط روز، خورشید را گرم تر احساس کنیم. در این ساعات، خورشید تقریباً در بالای سرمان واقع شده و فوتون ها برای رسیدن به سطح زمین، مسیر کوتاه تر یا به عبارت دیگر، لایه نازک تر و دقیق تری از جو اطراف زمین را می پیمایند، در حالی که در حوالی غروب و ساعات پایانی روز، چون خورشید در حال غروب کردن بوده و اشعۀ آن به صورت مایل به زمین می تابد، فوتون ها مسیر طولانی تر، غلیظ تر و  متراکم تری را طی می کنند.

برهان مزبور دربارۀ سرد بودن نسبی یک روز آفتابی زمستانی در قیاس با یک روز آفتابی تابستانی نیز صادق است. در این حالت و با توجه به آنکه در فصل زمستان، به خاطر انحراف محور گردش زمین از وضعیت عمودی، از خورشید دور می شود، فوتون ها ناچارند مسیر طولانی تر و به تبع آن، غلیظ تری را طی نمایند.

دلیل دیگری که در توجیه گرم تر بودن خورشید در ساعات میانی روز نسبت به ساعات پایانی می توان ارائه داد این است که شدت و میزان تراکم فوتون ها در میانۀ روز بسیار بیشتر است. وقتی به دلیل زاویۀ موقعیت شما در روی زمین نسبت به خورشید، خورشید در ارتفاع پایین تری قرار می گیرد، فوتون ها در فواصل طولانی تری پراکنده می گردند.

انرژی خورشیدی چطور در سیستم خورشیدی به برق تبدیل می شود ؟

برق خورشیدی از تابش نور خورشید به سلول های خورشیدی تعبیه شده در پنل های خورشیدی تولید می گردد. این پدیده با سیستم های تأمین آب گرم و یا گرمایش خورشیدی که در آنها از انرژی خورشید برای بالا بردن دمای آب یا هوا بهره گرفته می شود، کاملاً متفاوت است.

اگر هدفتان این است که برای تأمین گرمایش از انرژی خورشید استفاده کنید، در نظر داشته باشید که بازده سیستم های گرمایش خورشیدی بسیار بهتر از نمونه های تولید کنندۀ برق خورشیدی بوده و برای تأمین یک میزان انرژی مشخص، به پنل ها یا به عبارت دیگر، کلکتورهای کوچکتری نیاز خواهید داشت. هرگاه صحبت از برق خورشیدی می شود، پای سلول های فتوولتائیک (یا اختصاراً PV) که در قالب پنل های خورشیدی به تولید برق می پردازند هم به میان کشیده می شود. در این مقاله، هر جا که به پنل های خورشیدی اشاره می شود، منظور، مجموعه یا سیستم هایی است که با داشتن سلول های فتوولتائیک قادر به تولید برق از انرژی خورشید بوده و با سیستم های گرمایش خورشیدی هیچ سنخیتی ندارند.

یک پنل خورشیدی برای تولید برق، از پدیده ای که اثر فتوولتائیک نامیده می شود، استفاده می کند. این پدیده در اوایل قرن نوزدهم و به توسط دانشمندانی کشف گردید که با تحقیقات مستمر و گوناگون متوجه شدند که مواد خاصی وجود دارند که وقتی در معرض تابش نور قرار می گیرند، باعث جاری شدن یک جریان الکتریکی در مدار خود می گردند. برای خلق این پدیده، دو لایه از مواد نیمه هادی خاص را باید با یکدیگر تلفیق کرد.

وقتی یکی از این لایه ها باید با کمبود الکترون ها مواجه باشد. لایه های مزبور در مواجه با نور خورشید، فوتون ها را جذب می کنند. با این عمل، الکترون ها تحریک شده و برخی از آنها از یک لایه به لایه بعدی جهیده و با این کار خود، باعث ایجاد یک جریان الکتریکی می گردند.

مادۀ نیمه هادی که در ساخت سلول خورشیدی به کار می رود، سیلیکون بوده و به صورت پولک های بسیار نازکی بریده و آماده سازی می شود. برای ایجاد یک حالت عدم توازن الکترونی در این لایه ها، به برخی از آن ها یک ناخالصی شیمیایی اضافه می گردد. پس از ایجاد این لایه ها، آن ها با نظم خاصی در کنار هم قرار گرفته و از مجموعه آن ها، یک سلول خورشیدی ایجاد می گردد. وقتی این مجموعه در معرض تابش نور خورشید واقع می شود، جریان الکتریسیته ای در آن تولید می گردد که از سرسیم های ظریفی که به دو طرفش متصل شده، قابل دریافت است.

هنگامی که یک فوتون به سلول خورشیدی برخورد می کند: یا باید جذب آن شود، یا با برخورد با سلول، منحرف و باز تابیده گردد و یا به طور مستقیم از آن عبور کرده و راه خود را ادامه دهد.

وقتی یک جریان الکتریکی از دو ترمینال یا سرسیم های سلول نوری اخذ می شود، زمانی است که فوتون، جذب سیلیکون سلول شده است. هر چه شدت نور و در نتیجه تعداد فوتون ها بیشتر باشد، میزان بیشتری از آنها جذب سلول خورشیدی شده و جریان الکتریکی شدیدتری تولید می گردد.

 متن را در ادامه مطلب دنبال کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

سنگ‌اندازی برای احداث نشدن نیروگاه‌های خورشیدی/اجرای ۱۱۰ هزار نیروگاه ۵ کیلوواتی به کجا رسید؟

به گزارش ایلنا، نیروگاه‌های خورشیدی حمایتی به معنای نیروگاه‌های خورشیدی ۵ کیلوواتی است که برای اقشار کم درامد احداث می شود. برق تولیدی این نیروگاه به شبکه تزریق شده و بر اساس یک قرارداد خرید تضمینی برق ۲۰ ساله به وزارت نیرو فروخته می شود و این اقشار از این طریق، تولید کننده برق شده و درآمد کسب می کنند.

علیرغم خبرهای زیادی که درباره اجرای سالانه ۱۱۰ هزار نیروگاه خورشیدی ۵ کیلوواتی حمایتی در سال جاری و ۵۵۵ هزار نیروگاه در ۵ سال از ابتدای سال منتشر شد، تاکنون این نیروگاه ها به مرحله اجرایی نرسیده اند.

در همین ارتباط حمیدرضا صالحی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، اظهار داشت: در سال جاری تفاهم‌نامه ۵جانبه برای بهتر اجرایی شدن این پروژه‌ها امضا شده است، اما حتی نسبت به سال‌های گذشته عقب هستیم.سال گذشته بسیج سازندگی در چهار استان کشور از جمله خراسان رضوی، اصفهان و اردبیل تعداد زیادی پروژه خورشیدی حمایتی توسط شرکت‌های پیمانکار انجام داد و برنامه این بود که تعداد استان‌ها در سال جاری گسترش یابد. ولی چیزی که شاهد هستیم این است که حتی روال سال گذشته نیز امسال متوقف شده و پروژه‌ها از ابتدای سال واگذار نشده‌اند. همینطور کمیته امداد در سال گذشته در بعضی استان‌ها قرارداد برای واگذاری پروژه ها منعقد کرد ولی در سال جاری انعقاد قرارداد کاملا متوقف شده است، اغلب پروژه های حمایتی در طول سالهای گذشته در استان‌های کشور اجرا شده است؛ تجهیزات این نیروگاه‌ها نیز تهیه شده است.

وی درباره علت توقف پروژه‌ها گفت: یکی از اشکالات اصلی، قیمت‌گذاری دستوری روی پروژه‌های خورشیدی است. وزارت نیرو از ابتدای سال برای پروژه‌های ۵ کیلوواتی سقف قیمت ۱۰۰ میلیون تومانی تعیین کرده است که از نظر بخش خصوصی این کار غیرضروری و البته غیرکارشناسی است. قیمت نیروگاه خورشیدی در هر استان، طی استعلام قیمت از شرکت‌ها و یا مناقصه تعیین می‌شود و بسته به شرایط هر استان و زمان برگزاری استعلام و تورم و نرخ ارز می‌تواند متفاوت باشد. اینکه یک قیمت برای نیروگاه خورشیدی از مرکز به همه استان‌ها ابلاغ شود، دلیل کارشناسی ندارد.

نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: در ابتدای سال جاری در خراسان شمالی مناقصه ای برای ۱۰۰ نیروگاه برای مددجویان کمیته امداد برگزار شد و برنده مناقصه با ۱۲۰ میلیون تومان برنده شد. اکنون چند ماه از آن زمان گذشته است و قیمت نیروگاه قطعا از ۱۲۰ میلیون تومان بالاتر است ولی وزارت نیرو کماکان اصرار دارد که نیروگاه‌ها باید با قیمت ۱۰۰ میلیون تومان اجرا شود.

وی ادامه داد: اصرار وزارت نیرو روی قیمت ۱۰۰ میلیون تومان قطعا منجر به توقف اجرای نیروگاه می‌شود و اگر در جایی با این قیمت اجرا شود، باید در کیفیت پنل، اینورتر، تجهیزات حفاظتی، سازه، ارت و سایر موارد شک کرد و احتمالا مددجو و ارگان حمایتی را در سال‌های آینده با مشکلات روبرو خواهد کرد. اصرار روی قیمت‌های پایین و در نتیجه کیفیت‌های پایین به حدی است که ما را نگران کرده است که نکند تجربه منفی آبگرمکن‌های خورشیدی در روستاها مجددا برای سیستم های خورشیدی فوتوولتائیک تکرار شود و اثر منفی در فرهنگ‌سازی بگذارد. وزارت نیرو به عنوان متولی اصلی انرژی‌های تجدیدپذیر باید به این موضوع دقت کند که کیفیت سیستم‌هایی که اکنون نصب می‌شوند، روی فرهنگ سازی و آینده تاثیر دارد.

صالحی تاکید کرد: وزارت نیرو صرفا سالانه نرخ‌های پایه خرید تضمینی برق تجدیدپذیر را تعیین می‌کند و این نرخ‌ها باید در ابتدای هر سال ابلاغ شوند که در سال جاری علیرغم پیگیری‌های بسیار، نرخ‌ها پس از ۸ ماه و در آبان ماه ابلاغ شدند. این تاخیر در ابلاغ نرخ‌ها خود موجب از دست رفتن ۸ ماه از سال شد.

وی خاطرنشان کرد: تعیین قیمت نیروگاه‌های حمایتی وظیفه وزارت نیرو و اصولا وظیفه دولت نیست. قیمت نیروگاه‌ها در سال‌های گذشته در یک فرایند رقابتی در مناقصه و یا استعلام قیمت توسط ادارات کمیته امداد و بسیج سازندگی در هر استان مشخص می‌شدند، و این روال در سال‌های گذشته متداول و اصلاحات لازم در آن انجام شده بود و داشت مسیر خود را طی می‌کرد و گسترش می‌یافت که متاسفانه امسال ایده‌های غیر عملیاتی مانند واگذاری بسته‌های ۵ هزار تایی، سقف قیمت ۱۰۰ میلیون تومانی، گارانتی ۲۰ ساله عملکرد سیستم مطرح شد، و عملا واگذاری پروژه ها را ۱۰ ماه به عقب انداخت.

نایب رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیان داشت: وظیفه وزارت نیرو تعیین نرخ‌های خرید تضمینی برق تجدیدپذیر به اندازه مناسب و ابلاغ آنها در ابتدای هر سال است، نه تعیین قیمت نیروگاه. تعیین قیمت نیروگاه وظیفه ادارات استانی کمیته امداد و بسیج سازندگی در هر استان است که از طریق استعلام قیمت و برگزاری مناقصه انجام می دهند. این قیمت ممکن است در یک استان در یک زمان از سال برابر ۱۱۵ میلیون تومان باشد، در استان دیگری در یک زمان دیگر از سال برابر ۱۲۵ ،۱۳۰ و یا ۱۳۵ میلیون تومان شود. قیمت گذاری دستوری کلا اشتباه است، و تعیین عدد ۱۰۰ میلیون تومان نیز اشتباه مضاعف است و این یکی از دلایلی است که موجب از دست دادن ۱۰ ماه از سال شده است.

وی گفت: اگر وزارت نیرو نرخ‌های خرید تضمینی برق تجدیدپذیر را به اندازه مناسب تعیین کند درآمد نیروگاه به اندازه‌ای خواهد بود که بتواند اقساط وام را پوشش دهد. اگر فرض کنیم درآمد ماهانه نیروگاه ۵ کیلوواتی بطور متوسط برابر ۱.۶ میلیون تومان است، و مبلغ تسهیلات برابر ۱۱۰ میلیون تومان است که اقساط آن ماهانه ۱.۵ میلیون تومان می‌شود، با توجه به این که قیمت نیروگاه در شرایط فعلی بالای ۱۳۰ میلیون تومان است، دو راه دیگر برای جبران این مابه التفاوت وجود دارد. راه اول این که با توجه به منابعی که کمیته امداد در اختیار دارد، می‌تواند این مابه التفاوت را از کمک‌های بلاعوض پرداخت کند و راه دوم این است که امکان پرداخت ۲۰ الی ۳۰ میلیون تومان توسط متقاضی نیز وجود دارد و متقاضیان روستایی قادر به تامین مبلغ فوق هستند. 

صالحی تاکید کرد: چرخ را نباید از نو اختراع کرد. در پروژه‌های خورشیدی روال جهانی این است که شرکت پیمانکار که با متقاضی قرارداد منعقد می‌کند، کل پروژه را به مدت یک یا دو سال گارانتی می‌کند، البته تجهیزات نیروگاه مانند پنل به مدت ۲۰ سال و اینورتر به مدت ۵ سال گارانتی است. پس از پایان دوره گارانتی سیستم که یک یا دو سال است مناقصه‌ای برگزار و شرکتی را برای انجام خدمات تعمیر و نگهداری انتخاب می‌کنند. این روند در استان‌های مختلف نظیر استان خراسان رضوی، کرمان و فارس در سال‌های گذشته در حال انجام بوده است. ولی در سال جاری وزارت نیرو اعلام کرده است که شرکت طرف قرارداد باید ۲۰ سال عملکرد سیستم را گارانتی کند. این امری متداول و مرسوم نیست، و اصلا نیازی به این کار نیست. ما نمی‌توانیم تجربیات جهانی و حتی تجربیات قبلی خودمان را نادیده بگیریم و مسیرهایی که آزموده نشده و تجربه نشده را پیش پای بخش خصوصی و ارگان‌های حمایتی بگذاریم.

کد خبر: 1316506

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

الزام صنایع به استفاده از یک تا پنج درصدی از انرژی‌های تجدیدپذیر

عضو هیات مدیره انجمن سازندگان و تامین کنندگان کالا و خدمات انرژی های تجدیدپذیر (ساتکا) گفت: مطابق با ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان، صنایعی که تقاضای برق آنها بیشتر از یک مگاوات است، موظف هستند که در سال اول معادل یک درصد و تا سال پنجم معادل پنج درصد از مصرف برق خود را از طریق احداث نیروگاه تجدیدپذیر تامین کنند. در غیر اینصورت یک الی پنج درصد از برق مصرفی این صنایع را با نرخ تجدیدپذیر محاسبه و در قبوض آنها اعمال می شود.

محمود کریمی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه در هفته های اخیردر زمستان شاهد قطعی برق مکرر صنایع در کشور بوده ایم که دلیل آن سرمای هوا، مصرف زیاد گاز در کشور و کسری تراز گاز اعلام شده است، اظهار کرد: قطعی برق در سال های اخیر در انتهای بهار و تابستان نیز تکرار شده بصورتی که برق واحدهای صنعتی که در شهرکهای صنعتی واقع هستند، یک روز در هفته قطع بوده است.

وی افزود:  این در حالی است که کشور ایران دارای پتانسیل بسیار بالای احداث نیروگاه تجدیدپذیر از جمله نیروگاه های بادی و خورشیدی است که در فصول مختلف سال می توانند بدون نیاز به سوخت، برق تولید کند.

پتانسیل ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی روی سقف صنایع در شهرک‌های صنعتی

وی با تاکید بر اینکه صنایع را به دو بخش صنایع بزرگ و صنایع کوچک و متوسط تقسیم می کنیم، گفت: در خصوص صنایع کوچک و متوسط در ایران حدود ۸۳۰ شهرک و ناحیه صنعتی وجود دارد که از این تعداد، حدود ۵۰۰ شهرک صنعتی، بیش از ۳۲۰ ناحیه صنعتی و حدود ۱۰ منطقه ویژه اقتصادی هستند. در این شهرکها و نواحی صنعتی حدود ۵۰ هزار واحد صنعتی کوچک و متوسط وجود دارد.

وی افزود: اگر هر کدام از واحدهای صنعتیبطور متوسط حدود ۱۰۰ کیلووات نیروگاه خورشیدی نصب کنند، ۵۰۰۰ مگاوات ظرفیت جدید نیروگاه خورشیدی به مدار می آید که در ظهر تابستان به داد صنایع و وزارت نیرو خواهد رسید.

خرید تضمینی برق خورشیدی از صنایع

به گفته وی، وزارت نیرو از صنایعی که اقدام به احداث نیروگاه خورشیدی تا ۳ مگاوات کنند، طبق قرارداد خرید تضمینی ۲۰ ساله، برق را با نرخ‌های خرید تضمینی خریداری می‌کند. نرخ‌های پایه خرید تضمینی برای نیروگاه‌های با ظرفیت تا ۲۰ کیلوواتبرابر ۱۷۵۰ تومان و برای نیروگاه های ۲۰ تا ۲۰۰ کیلووات برابر ۱۶۵۰ تومان است. تا ۳ مگاوات نیز امکان احداث نیروگاه و خرید تضمینی وجود دارد.

وی تاکید کرد: نرخ‌های پایه خرید تضمینی مشمول ضریب تعدیل می‌شوند که بر اساس تورم و افزایش نرخ ارز افزایش می‌یابند، بصورتی که نرخ‌های پایه سال های قبل هم اکنون مشمول ضرایب تعدیل تا پنج برابر شده اند و درامد این نیروگاه ها پنج برابر شده است.

عدم قطعی برق صنایعی که نیروگاه خورشیدی احداث کنند

وی اظهار کرد: با توجه به اینکه در شهرک‌های صنعتی تعداد زیادی واحد صنعتی (عموما بین ۵ تا ۷۰ واحد صنعتی) روی یک خط ۲۰ کیلوولت قرار دارند، در زمان مدیریت بار، شرکت های توزیع برق کل خط ۲۰ کیلوولت را قطع می کنند و در نتیجه برق همه واحدهای صنعتی که روی این خط هستند، با هم قطع می شوند.

وی با بیان اینکه انجمن ساتکا در حال رایزنی با شرکت‌های توزیع برق است که این مشوق برای صنایع تعریف شود که در زمان مدیریت برق در تابستان، صنایعی که نیروگاه خورشیدی نصب کرده اند، از شمول مدیریت برق مستثنی شوند و برق آن‌ها قطع نشود. این موضوع از دو طریق امکان پذیر است. اول این که تعداد مشخصی واحد صنعتی که روی یک خط ۲۰ کیلوولت داخل شهرک مستقر هستند، نیروگاه خورشیدی احداث کنند، بصورتی که مجموع توان تولیدی آنها به ظرفیت مشخصی از بار خط فوق برسد و در نتیجه کل فیدر از شمول قطع بار مستثنی شود.

وی افزود: راه دوم اینکه واحدهای صنعتی مجهز به کنتورهای هوشمند و کنتاکتور برای قطع و وصل از راه دور شوند و شرکت توزیع بتواند تک تک واحدها را از راه دور قطع و وصل کند، در این صورت در زمان مدیریت بار توسط شرکت های توزیع برق، می توان واحدهای صنعتی که اقدام به نصب نیروگاه خورشیدی کرده‌اند بصورت انفرادی را از قطعی بار مستثنی کرد. مواردی که اینجا گفته شد مربوط به صنایع کوچک و متوسط داخل شهرکهای صنعتی است.

هزینه نیروگاه خورشیدی چقدر است؟

وی با بیان اینکه هزینه هر کیلووات نیروگاه خورشیدی عددی بین ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان است که بر اساس نوع تجهیزات استفاده شده و ظرفیت نصب شده متفاوت است، گفت: بنابراین یک نیروگاه ۲۰ کیلوواتی قیمت حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان، یک نیروگاه ۱۰۰ کیلوواتی قیمت ۲ تا ۲.۵ میلیارد تومان و یک نیروگاه ۲۰۰ کیلوواتی قیمت حدود ۴ میلیارد تومان دارد.

بخش پاسخگویی به صنایع در انجمن ساتکا راه اندازی شد

وی اظهار کرد: انجمن ساتکا بخشی را برای پاسخگویی به صنایع راه اندازی کرده است که به صنایع در خصوص احداث نیروگاه تجدیدپذیر و محاسبه ظرفیت معادل پنج درصد برق مصرفی واحد صنعتی مشاوره می دهد و همچنین با توجه به وجود کمیته مشاوران و کمیته پیمانکاران در انجمن ساتکا و دارا بودن حدود ۲۰۰ شرکت فعال در زمینه انرژی های تجدیدپذیر، این شرکت‌ها قادر هستند طراحی، امکان سنجی، تامین تجهیزات و احداث نیروگاه را برای صنایع انجام دهند.

وی با بیان اینکه انجمن سری سمینارهایی را در شهرکهای صنعتی از جمله عباس آباد و شمس آباد برای صنایع برگزار کرده است که در این سمینارها واحدهای صنعتی از یک طرف و شرکت های فعال در حوزه انرژی های تجدیدپذیر از طرف دیگر حضور دارند و به سوالات واحدهای صنعتی پاسخ داده می شود، گفت: همچنین قرار است انجمن سمیناری را برای صنایع بزرگ در اسفندماه برگزار کند که موارد مختلف قانونی، فنی و اقتصادی مربوط به احداث نیروگاه های تجدیدپذیر در صنایع بصورت تخصصی مورد بحث قرار گیرد.

تهاتر برق تجدیدپذیر تولیدی صنایع با شبکه برق

وی در خصوص عدم قطع برق صنایع، طبق مصوبه وزارت نیرو که در تیرماه امسال ابلاغ شد، گفت: برق این صنایع در نقطه مصرف به میزان برق تولیدی بصورت هموار از شمول قطع یا محدودیت برق مستثنی خواهد بود، گفت: معنای برق تولیدی بصورت هموار این است که اگر صنعت بصورت سه شیفت یا تک شیفت کار کند، برق هموار به صنعت تحویل داده شود. بدین منظور قرارداد سه جانبه ای طراحی شده است که بین واحد صنعتی، ساتبا (سازمان انرژی های تجدیدپذیر) و توانیر منعقد شود.

به گفته وی، درخواست بخش خصوصی این است که توانیر هر چه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف این قرارداد اقدام کند چرا که موضوع عدم قطع برق به توانیر مرتبط می شود. از نظر ما این موضوع بیشتر مربوط به صنایع بزرگ می شود. منبع:ایسنا

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

انرژی خورشیدی و ۱۰ کشور پیشرو در نیروگاه خورشیدی

کشور های متعددی وجود دارند که میزان استفاده از انرژی خورشیدی در آنها بسیار بالاست. این کشور ها جهت تامین انرژی در آینده، برنامه ریزی قابل توجهی روی انرژی خورشیدی کرده اند و احتمالا می توانند رشد قابل توجهی را در زمینه تولید انرژی های ارزان و پاک داشته باشند. بنابراین به تدریج استفاده از این نوع انرژی جای دیگر انرژی های مرسوم را خواهد گرفت.
نمونه قابل توجه این کشور ها را هند و ایالات متحده آمریکا تشکیل می دهد. البته به جز این دو مورد، ۸ کشور دیگر برتر در زمینه تولید انرژی خورشیدی، در سایت Powergrid معرفی شده اند. اما این کشور ها با در اختیار داشتن تکنولوژی خورشیدی چه میزان رشدی را در آینده کسب می کنند؟ در این مطلب قصد داریم تا به بررسی این موضوع بپردازیم. از اینکه با شرکت نورپردازی نورنگار همراه هستین ممنونیم.

 

انرژی خورشیدی امروزه با روش های جدیدی به کار برده می شود.

در سالهای گذشته ترغیب کشور های مختلف از سوی دولت آنها برای بهره گیری از انرژی خورشیدی، بسیار افزایش داشته است. به این دلیل که انرژی خورشیدی بهتر و پاک تر از انرژی های تجدید ناپذیر و سنتی است و اثرات مخرب بسیار کمتری دارد. روش های ترغیب کننده متعددی نیز در این زمینه به کار گرفته شده اند.
یکی از این روش ها، Feed in Tariffs می باشد. در اصل در این روش، روی خانواده ها یا صنایعی که برق مورد نیازشان را خودشان تولید می کنند تمرکز می شود. در نتیجه، بسیاری از افراد برای دریافت مزایای این سیستم به دنبال راهی برای تولید برق مصرفی خود به صورت خودجوش هستند. این روش، یک پیشنهاد خوب از طرف دولت هاست که برای ترغیب استفاده از انرژی خورشیدی ( یک نمونه انرژی تجدید پذیر) مورد استفاده قرار می گیرد.

 

شرکت برق ایران هم نمونه قرارداد هایی را در زمینه انرژی خورشیدی با مشترکان حقیقی و حقوقی امضا می کند.

اگر اخیرا تحولات انرژی خورشیدی در ایران را دنبال کرده باشید، متوجه خواهید شد که چندین سال است شرکت برق ایران این روش را به صورت جزئی تر استفاده میکند. قرارداد هایی که به صورت دوره های ۲۰ ساله بسته می شوند. به هرشرکت یا خانه ای که روی بام خود، نیروگاه خورشیدی کوچک (مجموعه محدود از پنل های خورشیدی به همراه یک اینورتر اتوماتیک) برای تزریق برق به شبکه نصب می کنند، پول خوبی پرداخت می شود.
یادمان می آید که ۴ سال پیش، در شرکت نورنگار محاسباتی داشتیم و به این نتیجه رسیدیم که این مجموعه با پرداخت هزینه ی حداقل ۳۰ میلیون تومان، می تواند پس از ۳ سال هزینه خود را در آورد و ۱۷ سال سود رسانی داشته باشد! این در حالیست که اگر خود خانه یا شرکت هم بتوانند از برق خود استفاده کنند(نیازمند دستگاه های مبدل و باتری های با کیفیت) تقریبا می توان گفت که صرفه جویی خیلی خوبی انجام داده اند.

 

بهترین کشورها در زمینه کاربرد انرژی خورشیدی

قبل از بررسی اطلاعاتی که در ادامه این مطلب آورده شده است، باید متذکر شویم که آمار و اطلاعات ارائه شده برای معرفی بهترین کشور ها در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی در سال ۲۰۱۷، از سایت energy digital برداشته شده و پس از ترجمه در اختیار شما خوانندگان عزیز قرار گرفته است.
برای اینکه بتوانیم یک مقیاس خوب از میزان برق تولید شده در یک کشور داشته باشیم، خوب است که در نظر بگیریم، کل میزان برق تولیدی در کشورمان ایران (در تابستان) حدودا ۵۸ گیگاوات می باشد.

 

پاکستان در رتبه ۱۰ ( ۱۰ گیگا وات)

کشور پاکستان که در آسیای جنوبی واقع شده است، در سال ۲۰۱۲ توانسته سیستم On-grid PV plant را راه اندازی کند. این سیستم در حقیقت، یک مجموعه فتوولتائیک خورشیدی است و کارش این است که با کمک سلول های خورشیدی، انرژی دریافت شده از خورشید را به برق تبدیل نماید.
این کشور همچنین در سال ۲۰۱۵ برای راه اندازی پایگاه خورشیدی خود به موفقیتی مهم دست یافت و توانست پایگاه Quaid-e-Azam Solar Park را مورد بهره برداری قرار دهد. در این نیروگاه برق خورشیدی، توانایی تولید یک گیگاوات برق در یک سیکل کامل وجود دارد که در نوع خود بی نظیر است.
بنا بر آمار ارائه شده، سال ۲۰۱۷ سالی بود که پاکستان حدود ۱۰ گیگاوات برق از طریق انرژی خورشیدی تولید کرد.

 

استرالیا در رتبه ۹ (۱۲٫۲ گیگاوات)

استرالیا در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی از سال ۲۰۰۹ بسیار عالی عمل کرده است. تا جایی که از این سال، اقدامات ویژه ای را برای تولید برق خود در نظر گرفته است. این برنامه ها از چند صد مگاوات در ۲۰۰۹ تا ۵٫۷ گیگاوات در سال ۲۰۱۵ ارتقا داشته است.
کارشناسان می گویند که با وجود رشد و پیشرفت کشور استرالیا در زمینه بهره برداری از انرژی خورشیدی جهت بکارگیری در چندین پروژه مختلف، اما هنوز این کشور به جایگاه اصلی خویش نرسیده است. بسیاری از نهاد ها در این زمینه این عملکرد را مورد انتقاد قرار داده اند. از این رو برای دریافت حمایت بیشتر دولت جهت ارتقا در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی تلاش می نمایند.
در سال ۲۰۱۷ کشور استرالیا توانست ۱۲٫۲ گیگاوات برق پاک به شبکه خود تزریق نماید. سرمایه گذاری روی نیروگاه خورشیدی یکی از کلیدی ترین موارد توجه استرالیا در سالهای آینده است.

 

فرانسه در رتبه ۸ (۱۲٫۸ گیگاوات)

وجود سیستم توسعه یافته قدرتمند و شرایط اقتصادی خوب، دست به دست هم داده تا کشور فرانسه در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی پیشرفت ویژه ای داشته باشد. این کشور از سال ۲۰۱۶ و به کمک رئیس جمهور خود با همکاری یک سیاستمدار باهوش هندی توانست اتحادیه بین المللی انرژی خورشیدی در هند را تاسیس نماید.
یکی از اهداف این اتحادیه توسعه توانایی های خورشیدی کشور هایی است؛ که در محدوده Capricorn و Tropic of Cancer قرار دارند. فرانسه با تمام تلاشهایی که در سالهای اخیر کرده است، توانست ۱۲٫۸ گیگاوات برق از طریق انرژی خورشیدی در سال ۲۰۱۷ کسب کند.

 

انگلیس در رتبه ۷ (۱۴٫۲ گیگاوات)

انگلیس یکی از کشور های پیشرو در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی از سال ۲۰۱۵ به بعد بوده است. این کشور، توانسته است با سرعت خوبی از فرانسه و اسپانیا سبقت بگیرد. و به جایگاه بهتری دست پیدا کند. از این رو، استفاده انرژی خورشیدی در انگلستان، در مدارس و خانه ها امری عادی تلقی می شود. البته نمی توان از کمک دولت این کشور در این زمینه غافل ماند.
از سال ۲۰۱۶ انگلستان توانسته است به کمک انرژی خورشیدی میزان قابل توجهی برق تولید کند. منظور از میزان قابل توجه، بالاتر بودن آن در مقایسه با دیگر کشورها می باشد. مثلا برق تولیدی در یک روز عادی در این کشور، به واسطه پنل های خورشیدی ۶ برابر بیشتر از نیروگاه های سنتی و ذغال سنگی بوده است. این آمار استفاده از پنل های خورشیدی از ماه های آپریل تا سپتامبر در نظر گرفته شده اند.
البته لازم به ذکر است که میزان این برق تولیدی همراه بسیار کمتر از میزان برقی است که از نیروگاه های هسته ای به دست می آید. بنا بر گزارش ها، انگلیس در سال ۲۰۱۷ توانسته است ۱۴٫۲ گیگاوات از طریق انرژی خورشیدی، برق به شبکه های کشورش تزریق کند.

 

ایتالیا در رتبه ۶ (۲۲٫۶ گیگاوات)

کمبود منابع یکی از جدی ترین مشکلات کشور ایتالیا است. با این حال، بهره گیری از انرژی خورشیدی در این کشور به میزان ده درصد از انرژی تولیدی کل رسیده است. پیش بینی هایی وجود دارد که نشان می دهد بالاتر بودن رتبه ایتالیا به نسبت دیگر کشور های نامبرده بی دلیل نیست. این کشور روی به کار گیری گسترده از نیروگاه خورشیدی برنامه دارد.
این کشور در سال های آینده ( ۱۰ سال دیگر) می تواند تولید انرژی به واسطه خورشید را دو برابر گرداند؛ که این مقدار کمی نیست. از همین رو در آینده وابستگی کشور ایتالیا به دیگر کشور ها جهت تامین انرژی کاهش می یابد و به آن کشور اجازه استقلال بیشتری در این زمینه داده خواهد شد.
ایتالیا در ۲۰۱۷ توانست ۲۲٫۶ گیگاوات برق خورشیدی تولید کند.

 

آلمان در رتبه ۵ (۴۸٫۴ گیگاوات)

آلمان یکی از صنعتی ترین و پیشرفته ترین کشور های جهان است که اقتصاد آن بر پایه های مختلفی بنا شده است. کشور آلمان را نیز می توان یک کشور پیشرو در زمینه استفاده از انرژی های تجدید پذیر نظیر انرژی خورشیدی دانست. این کشور جایگاه برتر خود را به دلیل پروژه های متعدد و پیگیری های علمی و تجربی، به دست آورده است.
یک استراتژی جالب در این کشور وجود دارد. این استراتژی برای استفاده بهتر و بیشتر از انرژی است که در تبدیل به انرژی بعدی، دی اکسید کربن کمتری تولید نماید. در نتیجه این کشور خود را ملزم به استفاده از منابع تجدید پذیر کرده است.
آلمان به دلیل استفاده از این استراتژی، توانسته است تا نام خود را به عنوان بهترین کشور اروپایی جهت استفاده از منابع تجدید پذیر ثبت کند و مانند کشور انگلستان در حال رکورد زدن در این زمینه است. در این کشور ۳۰ پایگاه انرژی خورشیدی قرار دارد که هر کدام بین ۱۵ تا ۲۵ مگاوات انرژی را در سال تولید می کنند.
آلمان در ۲۰۱۷ توانست ۴۸٫۴ گیگاوات انرژی الکتریکی خورشیدی تولید کند.

 

هند در رتبه ۴ (۵۷٫۴ گیگاوات)

کشور هند یک کشور پرجمعیت و پهناور می باشد که برنامه ویژه ای در زمینه توسعه نیروگاه خورشیدی دارد. هند توانسته است از سال ۲۰۱۱ استفاده انبوه از انرژی خورشیدی را کلید بزند. جایگاه بالای آن در بین دیگر کشور ها بسیار جالب توجه است و پیش بینی شده که هند تا سال ۲۰۲۲ به پیشرفت های مهمی در این زمینه دست پیدا خواهد کرد.
بانک جهانی برای پیشرفت هرچه بهتر این کشور به آن وامی چند میلیارد دلاری داده است. در حقیقت این بانک به تمامی کشور های غیر پیشرفته ای که سعی در توسعه پروژه های بزرگ دارند، کمک های بدون بهره ارائه می کند.
از این رو، دولت این کشور سعی دارد تا انتهای سال ۲۰۲۲ به یک پایگاه خورشیدی بزرگ دست پیدا کند. پایگاهی که دارای ظرفیت ۱۰۰ گیگا وات می باشد. در صورتیکه هند بتواند به این امر مهم دست یابد می تواند پیشرفت بزرگی در زمینه تصفیه آب و دیگر فعالیت های مرتبط داشته باشد. در نتیجه از جمله کشور های در حال توسعه رو به پیشرفت به حساب خواهد آمد.
رکورد هند در میزان تولید برق خورشیدی ۵۷٫۴ گیگاوات می باشد. این گزارشی است که در سال ۲۰۱۷ منتشر شده است.

 

ژاپن در رتبه ۳ (۶۳٫۳ گیگاوات)

ژاپن را می توان از اولین کشور هایی دانست که در این زمینه پیشرفت های چشمگیر و سریعی داشته است. زیرا جزء اولین کشور هایی بود که توانست در زمینه توسعه سیستم های انرژی خورشیدی پیشرفت نماید و چندین نیروگاه خورشیدی بسیار ارزشمند و پربازده ایجاد نماید. در اصل، ایجاد پایگاه فتوولتائیک آرک شکل احداث شده در سال ۲۰۰۲ به ژاپن کمک شایانی در توسعه انرژی خورشیدی کرده است.
این پایگاه برای عدم تخریب منابع طبیعی و حفظ تعادل محیط زیست بسیار چشمگیر عمل کرده است. پیش بینی می شود که این کشور تا انتهای سال ۲۰۵۰ بتواند ۹۰ درصد انرژی های لازم در کشورش را به این واسطه تولید نماید. در حال حاضر، یک شرکت ژاپنی وجود دارد که مفیدترین و پربازده ترین پنل های خورشیدی را ارائه می دهد.

 

ایالات متحده آمریکا در رتبه ۲ (۸۵٫۳ گیگاوات)

آمریکا بدون شک قدرتمند ترین کشور صنعتی دنیاست. با اینکه حمایت های سیاسی توسط دولت ایالات متحده آمریکا چندان قابل توجه نبوده و مافیای انرژی های سنتی همچنان وجود دارند، اما این کشور برای ایجاد پروژه های انرژی خورشیدی بسیار تواناست. این توانایی به دلیل تکنولوژی پیشرفته و شرایط محیطی مناسب آن است.
در حقیقت به دلیل تهدید هایی که از سوی دولت این کشور برای خروج از توافقنامه ها با فرانسه صورت گرفته است، پیشرفت آن در این رابطه دچار ابهام گشته است.
بسیاری از ایالات این کشور، جهت توسعه پروژه های مرتبط با انرژی خورشیدی و منابع تجدید پذیر اهداف بسیار مهمی در سر دارند. پیشرفت ها و آینده خوب این کشور برای استفاده از انرژی خورشیدی بسیار جالب توجه است، اما در عین حال، آمریکا توانسته است جزء یکی از پایگاه های مهم سیستم های خورشیدی قلمداد شود.
با به کارگیری ده ها نیروگاه خورشیدی، در سال ۲۰۱۷ آمریکا توانست ۸۵٫۳ گیگاوات از انرژی های مورد نیاز کشورش را از طریق برق خورشیدی به دست آورد.

 

چین در رتبه ۱ (۱۳۰٫۴ گیگاوات)

همواره در چین توجه ها به سمت تولید انرژی های پاک مخصوصا از طریق توسعه بخش نیروگاه خورشیدی بوده است. این کشور با در اختیار داشتن شرایط زیستی مناسب، توانسته تا ۸۱ درصد ظرفیت استفاده از انرژی خورشیدی را افزایش دهد. نیروگاه خورشیدی در چین به دلیل گستردگی زمین ها و تعدد روزهای آفتابی سال بسیار پربازده است.
در سال ۲۰۱۴ اعلام شد که دست کم ۷۰ درصد از کل پایگاه های انرژی خورشیدی جهان در چین قرار دارد. با این حال، این کشور برای به دست آوردن ظرفیت تولید ۲۰ درصدی برق، به واسطه این انرژی تا انتهای سال ۲۰۳۰ تلاش می کند. در ۲۰۱۷ چین مقام کشور اول در تولید انرژی خورشیدی را کسب کرد. کشوری که توانست ۱۳۰٫۴ گیگاوات برق خورشیدی به شبکه تزریق کند.

 

جایگاه ایران در استفاده از برق خورشیدی در این لیست کجا است؟

ایران با در اختیار داشتن ۳۰۰ روز آفتابی در کل کشور، پایگاهی بی نظیر برای تولید انرژی خورشیدی به شمار می آید اما هنوز تدابیر ویژه ای در این زمینه برای آن اندیشیده نشده است.
در نهایت می توان به این نکته اشاره کرد که به صرفه بودن و مفید بودن انرژی های تجدید پذیر بر کسی پوشیده نیست. این انرژی ها، کمک می کنند تا از کاربرد سوخت های فسیلی که تنها باعث افزایش آلودگی هوا می شوند، جلوگیری به عمل آید.

همه روزه با اخباری مواجه می شویم که نشان دهنده فرسایش کره زمین به دست انسان هاست. پس در دوره زمانی قرار داریم که چاره ای جز نجات کره زمین وجود ندارد. سوخت های فسیلی یکی از دشمن های قسم خورده کره زمین به حساب می آیند! پس با پایین آوردن مصرف سوخت های فسیلی و استفاده از انرژی های پاک مانند انرژی خورشیدی می توان کمک زیادی به خانه آبا و اجدادی مان بکنیم.

"انرژی خورشیدی حامی محیط زیست"

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

نتایج پژوهش اثرات نیروگاه های خورشیدی بر محیط زیست بر گرفته از سایت های مختلف

خورشید یکی از منابع عظیم انرژی است که اخیراً استفاده از انرژی آن رایج شده است. این منبع عظیم قادر است برق پاک، غیرآلاینده و پایدار تولید کند؛ در نتیجه باعث تولید گازهای آلاینده و گرمایش جهانی نمی شود. محققان در سال های اخیر به این نتیجه رسیده اند که انرژی خورشیدی را می توان جمع آوری و ذخیره کرد؛ در نتیجه می توان از آن در مقیاس جهانی با هدف جایگزینی منابع متعارف انرژی استفاده نمود. هر چه که جهان بیشتر به انرژی های پاک توجه کند؛ انرژی خورشیدی اهمیت بیشتری پیدا می کند.

سیستم های انرژی خورشیدی در مقایسه با منابع متعارف انرژی، مزایای زیست محیطی قابل توجهی را ارائه می دهند؛ از این رو می توان گفت که به توسعه پایدار فعالیت های انسانی کمک زیادی می کنند. اما گاهی اوقات بهره برداری از چنین سیستم هایی در مقیاسی وسیع با پیامدهای زیست محیطی بالقوه ای مواجه می شود. این مشکلات احتمالی ممکن است مانعی بر سر راه پیشرفت هر چه بیشتر این سیستم ها و استفاده برخی از مشتریان از آنها باشند.

تاثیرات زیست محیطی روی آوردن به انرژی خورشیدی

اثرات زیست محیطی بالقوه مرتبط با انرژی خورشیدی را می توان براساس عوامل مختلفی طبقه بندی کرد که برخی از آنها شامل تاثیرشان بر کاربری زمین، تاثیرات اکولوژیکی و تاثیرات آنها بر آب، هوا و خاک است؛ در ضمن استفاده از این انرژی ممکن است تاثیرات اجتماعی- اقتصادی متفاوتی نیز در بر داشته باشد که بسته به نوع فناوری مورد استفاده بسیار متفاوت و متمایز هستند. تکنولوژی های انرژی خورشیدی به دو دسته کلی زیر تقسیم می شوند:

  • پنل های خورشیدی فتوولتاییک (PV)
  • نیروگاه های حرارتی خورشیدی متمرکز (CSP)

اثرات زیست محیطی انرژی خورشیدی

کاربری زمین و اثرات زیست محیطی

تاسیسات انرژی خورشیدی در مرکز تولید برق در مقیاس شهری، به منطقه وسیعی برای جمع آوری انرژی نیاز دارند. به همین دلیل ممکن است این تاسیسات با کاربری های موجود تداخل پیدا کنند و بر استفاده از برخی مناطق بیابانی یا تفریحگاه ها تاثیر بگذارند.

از آنجاییکه سیستم های انرژی، زمین را به واسطه اکتشاف، استخراج، ساخت و دفع مواد تحت تاثیر قرار می دهند؛ بنابراین ردپای انرژی روز به روز در سطح کره زمین افزایش می یابد. در این حالت در برخی از مناطق ممکن است به منظور تولید انرژی به گونه ای مورد استفاده قرار بگیرند که بازگشت به شرایط قبلی آنها، مستلزم صرف انرژی یا زمان (یا هر دو) قابل توجهی باشد؛ در حالیکه برخی کاربری ها آنقدر قابل توجه هستند که تغییرات ایجاد شده تقریباً غیر قابل برگشت هستند.

تاثیرات بر منابع آب، خاک و هوا

ساخت تاسیسات خورشیدی در مناطقی از زمین، مستلزم تسطیح و طبقه بندی زمین است که این امر در نهایت منجر به فشرده سازی خاک، تغییر کانال های زهکشی و تسریع روند فرسایش خاک می شود. سیستم های برج مرکزی برای خنک شدن به آب نیاز دارند که این مسئله در مناطق خشک نگران کننده است؛ زیرا افزایش تقاضای آب ممکن است منابع آبی موجود و نشت مواد شیمیایی از این تاسیسات را تحت الشعاع قرار دهد که در نهایت شاید منجر به آلودگی منابع آبی زیرزمینی و سطحی شود.

ساخت نیروگاه های انرژی خورشیدی ممکن است همانند روند توسعه هر گونه تاسیسات صنعتی در مقیاس کلان، مخاطراتی را برای کیفیت هوا ایجاد کند. انتشار پاتوژن های حمل شده توسط خاک و افزایش ذرات معلق موجود در هوا که باعث آلودگی منابع آبی می شوند، تنها پاره ای از این تهدیدات هستند.

فلزات سنگین

برخی از فعالین این حوزه عنوان کرده اند که آخرین فناوری های معرفی شده به بازار، یعنی پنل های لایه نازک با استفاده از فلزات سنگین و خطرناکی مانند کادیوم تلورید ساخته می شوند. هر چند این حرف کاملاً درست است و در ساخت پنل های خورشیدی از چنین مواد خطرناکی استفاده می گردد؛ اما زغال سنگ و نفت نیز حاوی همین مواد هستند که با احتراق آنها آزاد می شوند. علاوه بر این میزان مواد منتشره سمی از نیروگاه های زغال سنگ بسیار بیشتر از این است؛ به گونه ای که آلودگی آنها تا ۳۰۰ برابر بیشتر از تولید کنندگان پنل های خورشیدی است.

سایر تاثیرات

تاسیسات انرژی خورشیدی ممکن است علاوه بر تاثیرات فوق الذکر، تاثیرات دیگری نیز داشته باشند که از آن جمله می توان به اثرات آنها بر وضعیت اجتماعی – اقتصادی یک منطقه اشاره کرد. ساخت و بهره برداری از تاسیسات خورشیدی در مقیاس وسیع، دارای اثرات مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی است.

  • تاثیرات مستقیم با هزینه های مرتبط با دستمزد و حقوق، و دستیابی به کالاها و خدمات مورد نیاز برای ساخت و بهره برداری از پروژه ارتباط دارند.
  • تاثیرات غیرمستقیم با هزینه های تدارکات، دستمزد و مخارج راه اندازی پروژه ارتباط دارند که باعث ایجاد اشتغال و درآمدهای مالیاتی می شوند. ساخت و بهره برداری از این تاسیسات مستلزم مهاجرت کارگران است؛ در نتیجه این امر بر مسکن، خدمات عمومی و سطح اشتغال محلی تاثیر می گذارد.

بازیافت پنل های خورشیدی

در حال حاضر بازیافت پنل های خورشیدی با مشکلات عدیده ای مواجه است؛ زیرا مکان کافی برای بازیافت پنل های خورشیدی قدیمی وجود ندارد و تعداد پنل های خورشیدی غیر قابل استفاده آنقدر نیستند که جذابیت اقتصادی کافی برای راه اندازی تاسیسات بازیافت آنها وجود داشته باشد. با این حال بازیافت پنل های خورشیدی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ زیرا مواد مورد نیاز برای ساخت پنل ها جزء فلزات کمیاب و گرانبهای نقره، ایندیوم و تلوریم هستند. به دلیل محدودیت امکانات بازیافت پنل ها، عدم بازیافت آنها ممکن است در آینده منجر به مشکلات مرتبط با کمبود منابع شود.

به عنوان مثال بیایید نگاهی به سیلیکون بیاندازیم که برای ساخت اکثر سلول های فتوولتاییک امروزی مورد نیاز است و در حال حاضر به وفور وجود دارد؛ اما فرآیند تولید یک سلول خورشیدی مبتنی بر سیلیکون مستلزم استفاده از انرژی بسیار زیادی است. از آنجاییکه این انرژی عمدتاً در شکل زغال سنگ تامین می شود؛ لذا نقش زیادی در ردپای سلول های خورشیدی دارد.

عدم آگاهی در مورد فرآیند ساخت پنل های خورشیدی و موضوع بازیافت آنها از طرفی، و عدم وجود فشار خارجی کافی برای راه اندازی تاسیسات بازیافت پنل های خورشیدی از طرفی دیگر، از دلایل کند بودن روند بازیافت پنل های خورشیدی است؛ کسب و کاری که در صورت توجه به آن بسیار با ارزش می باشد، زیرا از دیدگاه تولید برق از اعتبار زیست محیطی فوق العاده ای برخوردار است.

مزایای بهداشتی و زیست محیطی انرژی خورشیدی

طرفداران انرژی خورشیدی مرتباً در مورد اینکه چگونه استفاده از انرژی خورشیدی می تواند به سیاره کمک کند صحبت می کنند، اما ممکن است نتوانند مزایای زیست محیطی استفاده از انرژی خورشیدی را با جزئیات توضیح دهند. در نتیجه، ممکن است از خود بپرسید: آیا پنل های خورشیدی سازگار با محیط زیست هستند؟

اگر سیستم های انرژی خورشیدی در خانه، محل کار یا در جامعه خود، مورد توجهتان هستند، بیایید نگاهی به تاثیر سیستم های فتوولتائیک (PV)بر محیط زیست و دلایل سازگاری انرژی خورشیدی با محیط زیست بیندازیم.

 

فواید استفاده از انرژی خورشیدی بر سلامتی و محیط زیست

با پذیرش انرژی خورشیدی، فاصله گرفتن از منابع انرژی مبتنی بر احتراق می تواند یک تغییر مثبت هم برای سیاره و هم برای ساکنان آن ایجاد کند. برای کمک به شما برای حمایت از تاسیسات انرژی خورشیدی در هر ظرفیتی، در اینجا چهار مزیت از مزایای زیست محیطی کلیدی انرژی خورشیدی آورده شده است.در اینجا به اختصار به مزایای بهداشتی و زیست محیطی انرژی خورشیدی اشاره میکنیم:

  • کاهش آلودگی هوا

تغییر ملی به سمت انرژی‌های خورشیدی و دیگر انرژی‌های سبز دوست‌دار محیط زیست می‌تواند به طور چشمگیری دی اکسید کربن ، اکسید نیتروژن ، دی اکسید گوگرد و انتشار ذرات معلق را کاهش دهد. در تحلیلی که توسط آزمایشگاه ملی انرژی‌های تجدیدپذیر (NREL) انجام شد، ترکیبی از توسعه انرژی خورشیدی و برق‌رسانی گسترده یک مسیر اثبات‌شده و امکان‌پذیر برای بهبود قابل‌توجه کیفیت هوای داخلی است.

greenhouse

 

  • مبارزه با گرمایش جهانی

انتشار کربن و سایر گازهای گلخانه ای از عوامل اصلی افزایش دمای جهانی هستند که به عنوان گرمایش جهانی شناخته می شود. اگرچه انتشار برخی از گازهای گلخانه ای ممکن است در صنایع تولیدی و یا حمل و نقل وجود داشته باشد، پنل های فتوولتائیک خورشیدی در حین تولید برق هیچ گاز گلخانه ای تولید نمی کنند و آنها را به منبع خوبی برای انرژی پاک تبدیل می کند.

با دانستن این موضوع، هر کیلووات ساعت برق تولید شده توسط یک پنل خورشیدی، به جای سوخت فسیلی مانند گاز طبیعی، می تواند ردپای کربن دی اکسید مصرف کننده را کاهش دهد. با پذیرش بین المللی انرژی خورشیدی، گازهای گلخانه ای کمتری در جو ایجاد میشود که این موضوع، به مهار اثرات تغییرات آب و هوایی ناشی از گرم شدن کره زمین کمک می کند.

  • نگرانی ناشی از کمبود منابع را کاهش میدهد

به راحتی می توان فراموش کرد که مقدار محدودی از سوخت های فسیلی در دسترس است، و زمانی که آنها از بین بروند، ما نمی توانیم آنها را برگردانیم (حداقل نه برای میلیون ها سال). این بدان معناست که تغییر به سمت انرژی های تجدیدپذیر نه تنها برای محیط زیست بهتر است، بلکه برای تامین انرژی نسل های آینده ضروری است.

در کنار مقدار محدودی از سوخت های فسیلی به عنوان منبع انرژی، آب یکی دیگر از منابع بحرانی است که باید برای سلامت بلند مدت سیاره در نظر گرفت. در حالی که تولید پنل های خورشیدی از مقداری آب (به ویژه در استخراج و فرآوری مواد معدنی) استفاده می کند، اما در این فرآیند آب کمتری نسبت به فرایند تولید برق به روش های سنتی مصرف میشود.

  • سلامت جهانی را بهبود میبخشد

فراتر از اثرات آن بر گرمایش جهانی، انتشار کربن می تواند تأثیر جدی بر سلامت انسان داشته باشد و بر اندام های حیاتی مانند قلب و ریه ها تأثیر بگذارد. با کاهش میزان کربن و سایر آلاینده‌های وارد شده به اتمسفر، هوای پاک‌تر ناشی از استفاده از انرژی خورشیدی می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، حملات آسم و مرگ‌های زودرس را که از مسائل مهم بهداشتی در سطح جهانی هستند، کاهش دهد.

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

اثرات انرژی های خورشیدی در توسعه پایدار و محیط زیست شهری

 

با توجه به افزایش تقاضای انرژی الکتریکی و افزایش مسائل زیست محیطی، تولید انرژی الکتریکی با استفاده از انرژی های تجدیدپذیر یکی از مهم ترین اهداف در توسعه پایدار شهری می باشد. در مورد سوخت های فسیلی نیز استفاده مداوم از هریک از آن ها در درازمدت ضمن داشتن مخاطره های محیط زیست، هزینه های اقتصادی فزاینده ای را به دنبال دارد. توسعه و گسترش انرژی های تجدیدپذیر باعث کمک به تحقق اهداف توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی می شود که از عوامل اساسی در رسیدن به توسعه پایدار شهری می باشند.

در توسعه انرژی های تجدیدپذیر، لازم است بیش تر به دیدگاه توسعه ای این انرژی ها توجه کرد نه با دیدگاه های اقتصادی محض. بهره برداری از منابع انرژی های تجدیدپذیر باعث توسعه مناطق کم تر توسعه یافته شده و ضمن ایجاد اشتغال باعث توسعه جاده های جدید در مناطق دور افتاده، توسعه کاربری زمین و اثرات اقتصادی و اجتماعی زیادی می شود.

لذا با توجه به آلودگی محیط زیست از یکسو و رشد مصرف انرژی و کمبود انرژی های موجود از سوی دیگر، بنظر می رسد که تنها راه حل این بحران استفاده از انرژی های تجدیدپذیر می باشد که از مهم ترین این انرژی ها، انرژی خورشید است. خورشید منبع عظیم انرژی و منشاء تمام انرژی های دیگر است که انرژی آن بوفور و بصورت رایگان و در همه ادوار در اختیار می باشد. بعلاوه اینکه در تبدیل انرژی خورشید مسائلی نظیر آلوده کردن محیط زیست وجود ندارد. در این پژوهش به مزایای استفاده از انرژی خورشیدی و اثرات آن در کاهش آلودگی زیستگاه های انسان و توسعه پایدار شهری پرداخته شده است.

#انجمن صنفی نیروگاه داران خورشیدی ایران_مهندس محمدحسین چهرازی

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی