امروزه از انرژی خورشیدی به عنوان یکی از مهم ترین منابع انرژی یاد میشود، زیرا اساسا استفاده از انرژی خورشیدی آزاد است و دیگر هیچ کشوری نیاز به هزینه کردن برای استفاده از این انرژی ندارد. از طرفی دیگر به علت اینکه انرژی خورشیدی برای کل جهان نامحدود و بی حد و حصر است انسان میتواند به طور دائم از این انرژی برخوردار باشد.
معایب انرژی های فسیلی
سال هاست اکثر صنایع جهان از سوخت های فسیلی (زغال سنگ، نفت و گاز طبیعی) استفاده می کنند. سوخت های فسیلی منابع تجدید ناپذیر هستند یعنی به وجود آمدن آن ها نیازمند هزاران هزار سال است و مدت زیادی نمی تواند جوابگوی تمام نیازهای انسان باشد و دیر یا زود تمام خواهد شد وهمچنین استفاده از این انرژی ها محیط زیست را هم آلوده می کنند از سویی دیگر تنوع بخشیدن به شیوههای تولید انرژی از ضروریات ایجاد امنیت در تامین عرضه سوخت مورد نیاز است.باید جایگزین مناسبی برای این سوخت ها تدارک دید.
مزایای انرژی خورشیدی
انرژی های نو همچون خورشیدی، باد، گرمایش زمین ، هسته ای و غیره... می تواند جایگزین بسیار مناسبی بویژه برای نسل های آینده باشد.
انرژی خورشیدی یکی از انرژیهای جدیدی است که در دنیا و در ایران مورد استفاده قرار گرفته است.
"مهدی سهرابی" کارشناس انرژی، فراوانی، پایداری، دوستدار محیط زیست، دسترسی آسان، بی سر و صدا بودن ، حمایت از طرف دولت و هزینه کم تعمیر و نگهداری را از مهم ترین مزایای استفاده از انرژی خورشیدی می داند.
ایران مناسب برای تولید انرژی خورشیدی
او با اشاره به اینکه ایران در منطقه گرم و خشک قرار گرفته است و در سال میانگین ۳۰۰ روز آفتابی دارد استفاده از این انرژی را بسیار مناسب می داند.
"ترکاشوند" مدیرعامل نیروگاه خورشیدی خلیج فارس همدان هم با بیان اینکه ۲۷ هزار مگاوات از برق کشور از نیروگاههای سیکل ترکیبی تولید می شود ،آلودگی محیط زیست و مصرف سوخت های فسیلی و تجدید ناپذیر را از معایب اینگونه نیروگاهها می داند و می گوید در کنار اینها باید به مصرف سالانه ۱۷ میلیون لیتر آبی که در این نیروگاهها استفاده می شود هم اشاره کرد که در شرایط بحران آب کنونی به مراتب مهمتر و با اهمیت تر است.
پیش از این آقای چیت چیان وزیر سابق نیرو گفته بود در قانون برنامه به تصویب مجلس رسیده است تا ۵ هزار مگاوات برق از نیروگاههای تجدید پذیر و عمدتا خورشیدی تامین شود.
استفاده از انرژی خورشیدی،دستور کار دولت
با همین رویکرد چند سالی است که استفاده از انرژی خورشیدی در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است .آنطور که آقای "صادق زاده" معاون وزیر نیرو در انرژی های تجدید پذیر می گوید در دو سال گذشته حدود۴۰ نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۲۵۰ مگاوات وارد مدار بهره برداری شده است.
او می گوید کم آبی یکی از دغدغه های جدی در کشور بوده و روی آوردن به صنعت کم مصرف در آب گامی مهم در تحولات صنعتی و اقتصادی است و راه اندازی نیروگاههای بدون نیاز به آب اهمیت زیادی دارد .
این مقام مسئول می افزاید دولت تا ۲۰ سال به صورت خرین تضمینی برق حاصل از انرژی خورشیدی را از سرمایه گذاران شرکت ها و مالکان خصوصی می خرد.
این مطلب را در ادامه مطلب دنبال کنید...
استان همدان قطب تولید انرژی خورشیدی
در این میان استان همدان چند سالی است که در زمینه تولید انرژی خورشیدی پیشقدم شده است و گامهای موثری در این زمینه برداشته و هم اکنون از استانهای پیشرو در این عرصه است.
استان همدان با قرار گرفتن در ارتفاع ۲ هزار متری از سطح دریا و داشتن ۲۸۰ روز آفتابی در سال از استانهای مستعد به شمار می رود.
"ایتن جان دمسی" سرمایه گذار شرکت آلمانی در نیروگاه خورشیدی هم با اشاره به اینکه دنیا به سمت استفاده از اینگونه انرژی ها درحرکت است،استان همدان را مناسب برای احداث نیروگاه خورشیدی می داند و می گوید این استان شرایط مناسبی برای سرمایه گذاری دراین بخش دارد.
"اژدر" کارشناس شرکت برق نیز، همدان را از نظر داشتن توپوگرافی خاص،شدت تابش،زاویه تابش و ساعات تابش جزو بهترین استانها برای استفاده از این انرژی بی پایان می داند و می گوید بهترین مکان ها برای اجرای نیروگاههای خورشیدی دراستان همدان درمناطق قهاوند، شیرین سو، فامنین، ویان ، کبودرآهنگ و تویسرکان جانمایی شده است.
احداث ۶ نیروگاه خورشیدی درهمدان
تاکنون در استان همدان شش نیروگاه خورشیدی وارد مدار شده اند که در کشور رتبه نخست را دارا می باشد و در رده های بعدی یزد و شیراز قرار دارند.
"شهیدی" مدیرعامل شرکت توزیع برق همدان با بیان اینکه تاکنون ۶ نیروگاه با ظرفیت ۴۵/۴ مگاوات و بیش از ۲۲ نیروگاه کوچک مقیاس(پشت بامی) در استان نصب شده است و ۲ نیروگاه ۳۰ مگاواتی هم در تویسرکان درحال پیگیری است می گوید :۲۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در استان ظرفیت سنجی شده است .
او همچنین از پیگیری ساخت کارخانه تولید پنل های خورشیدی نسل جدید در همدان هم خبر داده و گفته برای این طرح نیازمند سرمایه گذاری چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریالی هستیم. گفته شده این کارخانه سالانه ظرفیت تولید پنلهای خورشیدی برای ۲۵۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی را دارد و برای ۵۵۰ نفر نیز ایجاد اشتغال میکند.
"در حال حاضر با استفاده از توانمندیهای متخصصان داخلی حدود ۸۰ درصد پنل های خورشیدی در ایران ساخته می شود"، این را "محمودی" مشاور عالی وزیر نیرو گفته و گفته می توانیم نگاهی هم به صادرات پنل های خورشیدی داشته باشیم.
صرفه جویی آب با نیروگاههای خورشیدی
از آنجایی که هم اکنون بسیاری از مناطق کشور دچار بحران کم آبی هستند و برخی از دشت های استان همدان هم ممنوعه اعلام شده است ، استفاده از انرژی هایی همچون خورشیدی می تواند گام موثری برای جلوگیری از هدر رفت آب در نیروگاههای سیکل ترکیبی باشد، این امر در شرایطی اهمیت خود را بیشتر نشان می دهد که بدانیم در دو دهه گذشته نیروگاه شهید مفتح همدان که یک نیروگاه هزار مگاواتی و از نوع حرارتی است بسیاری از آبهای زیر زمینی منطقه دشت کبودراهنگ ، فامنین و قهاوند را به مصرف رسانده و موجب افت آب در این منطقه و به خطر افتادن کشاورزی و زندگی مردم شده است.از آنجایی که شغل بیشتر مردم این مناطق کشاورزی است، مردم مجبور شدند یا شغل خود را تغییر دهند یا مهاجرت کنند.
این در حالی است که در نیروگاههای خورشیدی از آب فقط برای شستن پنل های خورشیدی و آن هم در مقیاس بسیار کم استفاده می شود.
کاربرد انرژی خورشیدی در مناطق دورافتاده و صعب العبور
استفاده از پنل های خورشیدی در برخی از روستاهای نهاوند که فاصله زیادی از شهر دارند و هزینه زیادی برای برق رسانی لازم دارند، موجب صرفه جویی در هزینه هاو جلوگیری از قطع بی رویه جنگل های زاگرس شده است.
علی یزدان پناه که در روستای ۲۵ خانواری سیاه دره ساکن است می گوید با استفاده از این پنل ها آب گرم و روشنایی داریم و نیازی هم به قطع شاخ و برگ درختان برای گرم کردن نداریم.
بر اساس آمار در حال حاضر چراغ ۳۸۰ روستای کشور از نیروی برق خورشیدی روشن است و استفاده از این انرژی پاک در حال افزایش است.
اشتغال زایی مناسب در نیروگاههای خورشیدی
در کنار اینها باید به ایجاد اشتغال ایجاد شده در این صنعت هم اشاره کرد.
به گفته کارشناسان برای هر نیروگاه خورشیدی حدود ۵۰ اشتغال ایجاد می شود .
"اژدر"کارشناس برق می گوید بر اساس آمار هم اکنون حدود ۴۲ هزار نفر در نیروگاههای تجدید پذیر(اعم از خورشیدی ، بادی و زمین گرمایی) کشور مشغول فعالیتند.(خبرگزاری صدا و سیما)