ساخت 4000 مگاوات نیروگاه خورشیدی، امروز، 4 دی در حضور حجت الاسلام رئیسی، رئیس جمهور، محرابیان، وزیر نیرو ، کمانی، معاون وزیر نیرو و مسئولان ذیربط در محل وزارت نیرو آغاز شد.
به گزارش روابط عمومی ساتبا، پیرو ابلاغ مصوبه شورای اقتصاد در تاریخ 12 مهرماه 1402 و مصوب شدن ساخت 4500 مگاوات انرژی تجدیدپذیر از محل صرفه جویی سوخت در دولت سیزدهم و پس از طی شدن مراحل قانونی برای مشخص شدن سرمایه گذاران با برگزاری مناقصه عمومی، فرایند اجرای این پروژه با همکاری دستگاه های اجرایی ذیربط و در حضور حجت الاسلام رئیسی، رئیس جمهور محترم، 4 دی 1402 در محل وزارت نیرو آغاز شد.
سرمایه گذاران 4 شرکت برنده در مناقصه در قالب پنج سبد شامل، 2 سبد 1500 مگاواتی و 3 سبد 500 مگاواتی، برای 4000مگاوات معین گردیدند و یک سبد500مگاواتی باقیمانده نیز در حال برگذاری مناقصه جهت انتخاب آخرین سرمایه گذار است.
با اجرای این مصوبه، سرمایه گذاران متعهد می شوند نیروگاه ها را با ظرفیت مجموع 4000 مگاوات انرژی برق خورشیدی تا حداکثر پیک برق سال 1403 به شبکه سراسری متصل کنند.
سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق(ساتبا) برنامه ریزی لازم برای ساخت 4000 مگاوات نیروگاه خورشیدی تا اردیبهشت سال 1403 را انجام داده است و شرکت های برق منطقه ای به عنوان بازوی اجرایی ساتبا برای جلب مشارکت و اجرا توسط سرمایه گذاران همکاری خواهند کرد.
پیش از این دکتر کمانی، معاون وزیر نیرو درباره اقدامات صورت گرفته برای تسهیل فرایند ساخت 4000 مگاوات نیروگاه های انرژی تجدیدپذیر در کشور گفته بود: کار ویژه ای در حال انجام است و مقامات بالای کشور در لحظه در حال پیگیری برای تسهیل امور ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر در کشور هستند؛ در پی این امر، وزیر نیرو دستورات لازم را به توانیر و برق منطقه ای های سراسر کشور ابلاغ کرده است.
همچنین موانع و مشکلات پیش روی شرکت های حاضر در این مناقصه از جمله تملک زمین ها، نحوه اتصال به شبکه و مشکلات زیست محیطی در جلسات متعددی با حضور عوامل ساتبا و سرمایه گذارها بررسی و رفع شد.
در مجموع 381 ساختگاه برای ساخت نیروگاه های خورشیدی با ظرفیت بیش از 10 هزار و 200 مگاوات با محوریت 16 برق منطقه ای در سراسر کشور وجود دارد؛ برق منطقه ای استان های تهران با 32 درصد، فارس با 10 درصد و سیستان و بلوچستان با 9 درصد از استان هایی هستند که بیشترین سهم را در ساخت 4000 مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور دارند.
لازم به یادآوری است؛ دولت سیزدهم جلسات مختلفی در سطح ریاست جمهوری، معاون اول ریاست جمهوری، وزیر نیرو و مراجع ذیربط برای رفع موانع و تسهیل ساخت نیروگاه ها برگزار کرده اند و فرصت استثنایی برای حل ناترازی سوخت و برق در کشور بوجود آمده است.
در تاریخ 18 مهرماه 1402 در دفتر پژوهشکده فناوری و مهندسی نشست تخصصی با حضور دکتر نوری سرپرست پژوهشکده ، دکتر حسن بگی سرپرست گروه پژوهشی انرژی و کارشناس مسئول گروه پژوهشی مهندسی برق، مهندس چهرازی رئیس انجمن و مهندس مرادی نایب رئیس انجمن صنفی نیروگاهداران خورشیدی ایران از ساعت 10:30 لغایت 12 برگزار شد.
در این نشست ابتدا رئیس انجمن صنفی نیروگاهداران خورشیدی ایران خلاصهای از اطلاعات مربوط به چالش های انرژی و سهم انرژی خورشیدی در مصرف انرژی ایران، اهمیت انرژی های تجدیدپذیر در حوزه زیست محیطی و همچنین مشکلات و نقاظ ضعف نیروگاههای خورشیدی در زمینه استانداردسازی و لزوم اجرای استانداردها با حمایت سازمان ملی استاندارد ایران و پژوهشگاه استاندارد را بیان نمودند.
سپس آقای دکتر نوری ضمن تقدیر و تشکر از حضور نمایندگان انجمن در جلسه و پیگیری موضوع مهم استانداردسازی در این حوزه،حمایت پژوهشگاه از فعالیت های استانداردسازی و اجرای استانداردها در زمینه استفاده از انرژی خورشیدی در حوزه های صنعتی و خانگی را اعلام نمودند و پیشنهاد نمودند که پژوهشگاه در قالب تفاهم نامه آمادگی ارائه خدمات پشتیبانی علمی و پژوهشی برای استانداردسازی این فعالیت را دارد که این پیشنهاد با استقبال نمایندگان انجمن مواجه شد.
در ادامه آقای دکتر حسن بگی موضوع درخواست انجمن مبنی بر استقرار استانداردهای ایزو 9001 ، 14001 و 50001 را به صورت تفصیلی تشریح نمودند و بیان نمودند که این استانداردها جنبه های مدیریت را پوشش می دهند و اولویت اول صنعت انرژی خورشیدی ایجاد آزمایشگاه های آزمون تجهیزات و سپس پیگیری اجرای اجباری استانداردهای مربوطه توسط انجمن است که می تواند به ارتقا کیفیت سیستم های انرژی خورشیدی به خصوص نیروگاهها در کشور کمک نماید.
تهران- ایرنا- رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران (ساتبا) گفت: صندوق توسعه ملی پنج میلیارد دلار برای ساخت نیروگاه های تجدید پذیر اختصاص داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، «محمود کمانی» امروز (دوشنبه) در مراسم امضای تفاهمنامه صندوق توسعه ملی و ساتبا افزود: این تسهیلات برای ساخت ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر اختصاص می یابد.
وی افزود: در گام نخست چهار هزار و ۵۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر با این تسهیلات ساخته میشود.
معاون وزیر نیرو برنامه وزارت نیرو برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر را برنامهای جامع دانست و افزود: تعهد اولیه احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر بود.
کمانی ادامه داد: اخیراً در جلسه شورایعالی انرژی مصوب شد در یک دوره ۵ساله ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر احداث شود.
وی خاطرنشان کرد: توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در برنامه هفتم توسعه هم مورد تأکید قرار گرفته که به دلیل ناترازی در سخت و برق نیاز مبرم به توسعه آنها داریم.
رئیس ساتبا با بیان اینکه ۸۰ درصد توسعه نیروگاهی در جهان متعلق به نیروگاههای تجدیدپذیر است ادامه داد: کشور ما هم باید در این زمینه پیشرفت داشته باشد.
کمانی افزود: اکنون حدود ۸۰ میلیارد لیتر سوخت مایع در نیروگاههای کشور مصرف میشود که با نرخ صادراتی مازوت به قیمت ۱ دلار و ۴۵ سنت حدود ۱۵ میلیارد دلار میشود.
وی گفت: اگر این میزان تبدیل شود از محل آن میتوان بهراحتی ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را احداث کرد.
معاون وزیر نیرو به مصوبه شورایعالی انرژی برای احداث ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: چهارهزار و ۵۰۰ مگاوات آن با قید فوریت احداث میشود و ۱۰ هزار مگاوات هم بهتدریج اجرایی خواهد شد.
کمانی از تأمین مالی صندوق توسعه ملی برای احداث این میزان نیروگاه خبر داد که مصوبه شورای اقتصاد آن نیز اخذ شده است.
وی گفت: بهزودی مناقصههای لازم نیز برگزار خواهد شد و همچنین از مصوبه قبلی در باره احداث چهارهزار مگاوات اکنون سه هزار مگاوات مشخص شده است.
رئیس ساتبا به نکته صندوق توسعه در باره بازگشت سرمایه داده شده اشاره کرد و گفت: دولت در این باره تعهد داده است.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران گفت: امسال شهرکهای خورشیدی در هر استان راهاندازی میشوند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، محمود کمانی در مراسم امضای قرار احداث نخستین نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی از محل ماده ۱۲ با شرکت چادرملو افزود: شهرکهای خورشیدی با هدف توسعه انرژیهای تجدیدپذیر احداث میشوند.
وی ادامه داد: اکنون ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر کشور از یک هزار و ۷۰ مگاوات فراتر رفته است و بیشترین میزان تولید نیروگاههای خورشیدی در ساعت ۱۲ ظهر اتفاق میافتد.
معاون وزیر نیرو به اخذ مجوز احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: تاکنون ۳ مرحله مناقصه برای آن برگزار شده و امید است به زودی مرحله چهارم نیز برگزار شود.
کمانی افزود: پس از این مناقصهها برندگان مشخص خواهند شد و کار آغاز میشود.
وی به نگرانی سرمایه گذاران درباره برگشت سرمایه اشاره کرد و از برطرف شدن آن خبر داد. معاون وزیر نیرو گفت: مقرر شده دولت تضمین های لازم برای این سرمایه گذاران را بدهد و نیز کد شناسه یکتا به آنان داده شود.
کمانی ادامه داد: تلاش برای اخذ مجوز احداث ۳ هزار مگاوات نیروگاه بادی در جریان است و امید است به زودی سازمان برنامه و بودجه موافقت لازم را صادر کند تا در شورای اقتصاد مصوب شود.
رئیس سازمان انرژی های تجدیدپذیر گفت: تصویب این مجوز به همراه مجوز ۴ هزار مگاوات انرژی خورشیدی شرایط خوبی برای تأمین برق ایجاد میکند.
کمانی خاطرنشان کرد: اصرار داریم این دو مجوز با هم اجرایی شوند تا توسعه انرژی های تجدید پذیر به خوبی انجام و کشور از برق آنها بهرهمند شود.
وی به برنامه احداث نیروگاه تجدیدپذیر توسط صنایع اشاره کرد و گفت: تاکنون ۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات مجوز برای صنایع صادر شده است.
معاون وزیر نیرو گفت: اگر این ۴ هزار مگاوات خورشیدی و ۳ هزارمگاوات بادی و ۳ هزارمگاوات صنایع عملیاتی شود می توان امیدوار بود هدف دولت سیزدهم برای احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تا آخر این دولت محقق شود.
کمانی افزود: علاوه بر این ۳ هزار مگاوات از روش های نیروگاه مقیاس کوچک، حمایتی و شهرکهای صنعتی و شهرک های خورشیدی در حال انجام است.
وی درباره نیروگاه ۱۰۰ مگاواتی چادرملو گفت: این بزرگترین نیروگاه از محل ماده ۱۲ است که البته در شهرستان محلات هم یک مورد در حال انجام است.
تهران- ایرنا- رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق ایران گفت: مصوبه الزام بخش اداری به تأمین ۲۰درصد از برق مورد نیاز خود از انرژیهای تجدیدپذیر بهزودی از سوی وزیر نیرو ابلاغ میشود.
«محمود کمانی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: پیشتر یک مصوبه از سوی دولت داشتیم که بخش اداری موظف است ۲۰ درصد از نیاز برق خود را از محل انرژیهای تجدیدپذیر تأمین کنند.
وی ادامه داد: این مصوبه برای سالهای قبل بود که بنا به دلایلی اجرایی نشده بود، اما اکنون دستورالعمل اجرای این کار از سوی ساتبا تدوین شده است.
معاون وزیر نیرو خاطرنشان کرد: پیشبینی شده که در مدت چهار سال دستگاههای اداری بتوانند سالانه ۵ درصد از انرژی مورد نیاز خود را از محل انرژیهای تجدیدپذیر تأمین کنند.
کمانی گفت: دستگاهها برای تحقق این امر هم میتوان از محل تابلوی برق سبز در بورس، برق خریداری کنند و یا اینکه خودشان نیروگاه احداث کنند.
وی ادامه داد: اگر اداره و یا سازمانی به این مصوبه عمل نکند، تعرفه برقی که پرداخت خواهد کرد به قیمت انرژیهای تجدیدپذیر خواهد بود.
رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق بیان کرد: مصوبه این کار بهزودی از سوی وزیر نیرو ابلاغ خواهد شد و کار به صورت جدی دنبال میشود.
کمانی خاطرنشان کرد: ساختمان سازمان انرژیهای تجدیدپذیر پیشگام اجرای این مصوبه شده و برای نصب پنلهای خورشیدی اقدام لازم صورت انجام شده است.
وی گفت: همچنین مجموعه وزارت نیرو نیز موظف است نسبت به این مصوبه عمل و برای تأمین ۲۰ درصد برق از انرژی تجدیدپذیر اقدام کند.
به گزارش ایرنا، براساس برنامه ششم توسعه (۱۳۹۶-۱۴۰۰) بخش اداری کشور موظف به تامین ۲۵ درصد از نیاز انرژی خود به وسیله انرژی های تجدیدپذیر بود.
نشست بررسی زمینه های همکاری مشترک معاونت امور باغبانی با انجمن صنفی نیروگاه های خورشیدی با انجمن صنفی نیروگاه های خورشیدی با حضور توکلی مشاور عالی معاونت در حوزه آینده پژوهی، لطفی زاده مجری طرح توسعه گلخانه های کشور، رستم پور مشاور معاون وزیر و رییس گروه طرح و برنامه، میر سرپرست گروه نهال و بهبود ارقام و نمایندگان دفاتر امور میوه های سردسیری و خشک، امور میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری، گلخانه، گیاهان زینتی و قارچ خوراکی، طرح زیتون، طرح ملی گیاهان دارویی، چهرازی مدیرعامل انجمن صنفی نیروگاه داران خورشیدی ایران، کریمی مشاور و رییس انجمن صنفی صادکا، مرادی نسب رییس هیئت مدیره و مدیر امور اداری انجمن صنفی نیروگاه داران خورشیدی ایران، پور عابدینی و حسینی کارشناس ارشد محیط زیست و دیگر کارشناسان این حوزه در محل سالن جلسات معاونت امور باغبانی برگزار گردید.
برای مشاهده کامل خبر اینجا کلیک کنید
با توجه به شرایط اقتصادی و محیط زیستی کشور، یکی از راه کارهای دستیابی به انرژی پاک و پایدار، بهرهمندی از انرژی خورشیدی است. پتانسیلهای مزارع پرورش ماهی، این مراکز را برای تولید برق خورشیدی به پایگاههای مناسبی تبدیل کرده است.
به گزارش خبرنگار ایانا، گسترش جمعیت و گذار به سمت زندگی مدرن، نیاز کشور به مصرف برق را طی سالهای گذشته بیشتر و بیشتر افزایش داده و وابستگی تامین برق کشور به نیروگاههای مصرفکننده سوخت فسیلی، نه تنها منجر به هدر رفت منابع کشور شده است، بلکه حتی گاهی مردم ساکن در شهرهای کوچک و روستاها را نیز از تنفس هوای سالم محروم کرده است.
از سوی دیگر افزایش بهرهوری و امکان مصرف بهینه آب با استفاده از روشهای نوین در حوزههای مختلف کشاورزی و صنایع تبدیلی وابسته، سبب افزایش نیاز به مصرف برق در بخش کشاورزی شده و این حوزه را به سومین گروه بزرگ مصرف کننده برق، بعد از مصارف خانگی و صنعت تبدیل کرده است.
طی سالهای اخیر با شروع فصل گرم و روشن شدن وسایل سرمایشی، وزارت نیرو برنامه قطعی برق با هدف صرفهجویی در مصرف برقرار کرده و این سیاست را در دستور کار قرار داده است. به این ترتیب برای ساعاتی لوازم برقی مناطق مسکونی همچنین دستگاههای تولیدی شهرکهای صنعتی و مراکز تولید و فرآوری محصولات کشاورزی خاموش میشوند. گاهی، خسارتهای ناشی از این سیاست بر هزینه تولید برق در کشور میچربد. تا جایی که رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز طی نامهای به وزیر نیرو، به نگرانی عمیق کشاورزان از قطع برق اشاره کرده و در ارتباط با تبعات آن برای امنیت غذایی کشور هشدار داده است.
بدون شک با توجه به پتانسیلهای زیست بوم کشور، یکی از راهکارهای دستیابی به انرژی پاک ارزان قیمت، بهرهمندی از انرژی خورشیدی است که با تبدیل دائم انرژی خورشید به برق قابل مصرف، میتواند کمک موثری برای تامین شبکه برق کشور باشد.
مزارع پرورش آبزیان میزبان نیروگاههای خورشیدی میشوند
بخش پرورش آبزیان، بهعنوان یکی از حوزههای زیربخش کشاورزی، نهتنها مستعد خودکفایی در تولید برق با استفاده از پنلهای خورشیدی است، بلکه میتواند با سرمایهگذاری مناسب و اصولی در این حوزه، کمک شایانی برای تامین شبکه برق کشور باشد.
مدیر عامل اتحادیه تولیدکنندگان ماهیان سردابی در این ارتباط یه خبرنگار ایانا گفت: امروز در بخش پرورش ماهیان سردابی، واحدی که به صورت جدی و گسترده از پنلهای خورشیدی برای تولید برق استفاده کند نداریم، ولی تفاهمنامهای را با انجمن نیروگاهداران خورشیدی ایران امضا کردیم که بر اساس آن، تولیدکنندگان با توجه به پتانسیل این مزارع و دسترسی به فضای آزاد، روی استخرهای خود را با پنلهای خورشیدی پوشش دهند که هم برق مورد نیاز واحد پرورش تامین شود و هم در صورت امکان مازاد برق تولیدی خود را به شبکه بفروشند.
وی با اشاره به نیاز به سرمایه سه الی چهار میلیارد تومانی برای کشت هزار متر پنل خورشیدی بیان کرد: از آنجا که پرورشدهندگان ماهیان سردابی توان مالی مورد نیاز برای تجهیز این تعداد پنل خورشیدی را ندارند، در صورت تخصیص تسهیلات کمبهره به این مراکز، با خرید برق تولیدی توسط وزارت نیرو، نهتنها امکان بازپرداخت اقساط آن نیز طی سه سال برای پرورش دهندگان وجود خواهد داشت، بلکه تامین بخشی از برق مورد نیاز شبکه کشور با استفاده از انرژی پاک عملیاتی خواهد شد.
دولت پای کار بیاید
محمدحسین چهرازی، مدیر انجمن نیروگاهداران خورشیدی نیز در گفتوگو با خبرنگار ایانا ضمن تاکید بر اهمیت تولید انرژی پاک از منابع تجدید پذیر در شرایط تحریم و لزوم جلوگیری از تعطیلی مراکز تولید به دلیل قطع برق، بر پتانسیل مزارع پرورش ماهی برای تجهیز به پنلهای خورشیدی تاکید کرد.
وی گفت: با سرمایهگذاری کمتر از چهار میلیارد تومان با نرخ فعلی ارز، میتوان مساحت هزار متر مربع را زیر کشت پنل خورشیدی برد. مزرعهای با این وسعت میتواند با تامین متوسط 100 کیلووات برق، چیزی بیش از نیاز یک مزرعه 50 تنی پرورش ماهی، و یا بیش از نیاز 10 خانوار شهری متوسط پرمصرف را به صورت دائمی و پایدار و بدون هزینه جاری تامین کند.
چهرازی ضمن اشاره به مکاتبات این انجمن با وزرای صمت در اهمیت تخصیص تسهیلات دولتی و وزارت جهاد کشاورزی در خصوص همکاری زیربخشهای کشاورزی برای گسترش نیروگاههای خورشیدی در مزارع، بر لزوم حمایتهای دولت برای جایگزینی بخش قابل توجهی از برق تولیدی با استفاده از سوخت فسیلی با انرژی پاک خورشیدی تاکید کرد.
در گفت وگوی اختصاصی با نقل نیوز؛
رییس انجمن نیروگاه های خورشیدی ایران با اشاره به کسری روزانه ۱۲ هزار مگاواتی برق گفت: این در حالی است که با استفاده از انرژی های تجدید پذیر می توان نه تنها بخش زیادی از این کسری را جبران بلکه شاهد کاهش وابستگی به نیروگاه های فسیلی باشیم.
محمد حسین چهرازی در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی نقل نیوز افزود: روزانه در کشور حدود ۸۵ هزار مگاوات برق تولید می شود که از این تعداد حدود ۱۲ هزار مگاوات کسری برق داریم، این در حالی است که برای جبران این ناترازی به خصوص در فصل تابستان به دلیل بالا رفتن اوج مصرف برق مجبور می شویم که برق صنایع و واحدهای تولیدی را قطع کنیم.
وی اضافه کرد: در چنین شرایطی بهترین راه حل برای جبران کسری برق و کاهش استفاده از انرژی های تجدید ناپذیر، تولید برق تجدید پذیر در شهرک های صنعتی است چرا که این ظرفیت در شهرک ها وجود دارد که از ۲۰ تا ۱۰۰ کیلو وات نسبت به تولید برق با استفاده از ایجاد به عنوان مثال پنل های خورشیدی این برق مورد نیاز را تامین کنند.
چهرازی گفت: در واقع واحدهای تولیدی این امکان را دارند که زمین و یا سوله مازاد خود را برای راه اندازی این پنل ها تخصیص داه و برق را به وزارت نیرو بفروشند.
وی با بیان اینکه به همین منظور پیشنهاداتی نیز به وزارت نیرو داده شده که مورد موافقت قرار گرفته است، بیان داشت: بر اساس توافق نامه های صورت گرفته طی قرارداد ۲۰ ساله تولید کنندگان برق های تولیدی خود را از طریق انرژی های تجدید پذیر به وزارتخانه فروخته و از این طریق علاوه بر جبران کسری برق نسبت به تامین برق مورد نیاز کشور اقدام کنند.
چهرازی با اشاره به اینکه بخش صنعت پس از عقد قرارداد ۱۵ ماه فرصت برای ساخت نیروگاه های خورشیدی خود دارند، گفت: از سوی دیگر با تخصیص تسهیلات این امکان برای صنعتگران وجو دارد تا در مدت زمان کوتاهتری نسبت به تکمیل تجهیزات و ساخت نیروگاه های خود اقدام کنند.