انجمن انرژی خورشیدی ایران حامی محیط زیست کشور

۳ مطلب در تیر ۱۴۰۲ ثبت شده است

صنعت شیلات برق پاک به شبکه تحویل می دهد

با توجه به شرایط اقتصادی و محیط زیستی کشور، یکی از راه کارهای دستیابی به انرژی پاک و پایدار، بهره‌مندی از انرژی خورشیدی است. پتانسیل‌های مزارع پرورش ماهی، این مراکز را برای تولید برق خورشیدی به پایگاه‌های مناسبی تبدیل کرده است.

 

به گزارش خبرنگار ایانا، گسترش جمعیت و گذار به سمت زندگی مدرن، نیاز کشور به مصرف برق را طی سال‌های گذشته بیشتر و بیشتر افزایش داده و وابستگی تامین برق کشور به نیروگاه‌های مصرف‌کننده سوخت فسیلی، نه تنها منجر به هدر رفت منابع کشور شده است، بلکه حتی گاهی مردم ساکن در شهرهای کوچک و روستاها را نیز از تنفس هوای سالم محروم کرده است.

از سوی دیگر افزایش بهره‌وری و امکان مصرف بهینه آب با استفاده از روش‌های نوین در حوزه‌های مختلف کشاورزی و صنایع تبدیلی وابسته، سبب افزایش نیاز به مصرف برق در بخش کشاورزی شده و این حوزه را به سومین گروه بزرگ مصرف کننده برق، بعد از مصارف خانگی و صنعت تبدیل کرده است.

طی سال‌های اخیر با شروع فصل گرم و روشن شدن وسایل سرمایشی، وزارت نیرو برنامه قطعی برق با هدف صرفه‌جویی در مصرف برقرار کرده و این سیاست را در دستور کار قرار داده است. به این ترتیب برای ساعاتی لوازم برقی مناطق مسکونی همچنین دستگاه‌های تولیدی شهرک‌های صنعتی و مراکز تولید و فرآوری محصولات کشاورزی خاموش می‌شوند. گاهی، خسارت‌های ناشی از این سیاست بر هزینه تولید برق در کشور می‌چربد. تا جایی که رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز طی نامه‌ای به وزیر نیرو، به نگرانی عمیق کشاورزان از قطع برق اشاره کرده و در ارتباط با  تبعات آن برای امنیت غذایی کشور  هشدار داده است.

بدون شک با توجه به پتانسیل‌های زیست بوم کشور، یکی از راهکارهای دستیابی به انرژی پاک ارزان قیمت، بهره‌مندی از انرژی خورشیدی است که با تبدیل دائم انرژی خورشید به برق قابل مصرف، می‌تواند کمک موثری برای تامین شبکه برق کشور باشد.

مزارع پرورش آبزیان میزبان نیروگاه‌های خورشیدی می‌شوند

بخش پرورش آبزیان، به‌عنوان یکی از حوزه‌های زیربخش کشاورزی، نه‌تنها مستعد خودکفایی در تولید برق با استفاده از پنل‌های خورشیدی است، بلکه می‌تواند با سرمایه‌گذاری مناسب و اصولی در این حوزه، کمک شایانی برای تامین شبکه برق کشور باشد.

مدیر عامل اتحادیه تولیدکنندگان ماهیان سردابی در این ارتباط یه خبرنگار ایانا گفت: امروز در بخش پرورش ماهیان سردابی، واحدی که به صورت جدی و گسترده از پنل‌های خورشیدی برای تولید برق استفاده کند نداریم، ولی تفاهم‌نامه‌ای را با انجمن نیروگاه‌داران خورشیدی ایران امضا کردیم که بر اساس آن، تولیدکنندگان با توجه به پتانسیل این مزارع و دسترسی به فضای آزاد، روی استخرهای خود را با پنل‌های خورشیدی پوشش دهند که هم برق مورد نیاز واحد پرورش تامین شود و هم  در صورت امکان مازاد برق تولیدی خود را به شبکه بفروشند.

وی با اشاره به نیاز به سرمایه سه الی چهار میلیارد تومانی برای کشت هزار متر پنل خورشیدی بیان کرد: از آنجا که پرورش‌دهندگان ماهیان سردابی توان مالی مورد نیاز برای تجهیز این تعداد پنل خورشیدی را ندارند، در صورت تخصیص تسهیلات کم‌بهره به این مراکز، با خرید برق تولیدی توسط وزارت نیرو، نه‌تنها امکان بازپرداخت اقساط آن نیز طی سه سال برای پرورش دهندگان وجود خواهد داشت، بلکه تامین بخشی از برق مورد نیاز شبکه کشور با استفاده از انرژی پاک عملیاتی خواهد شد.

دولت پای کار بیاید

محمدحسین چهرازی، مدیر انجمن نیروگاه‌داران خورشیدی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا ضمن تاکید بر اهمیت تولید انرژی پاک از منابع تجدید پذیر در شرایط تحریم و لزوم جلوگیری از تعطیلی مراکز تولید به دلیل قطع برق، بر پتانسیل مزارع پرورش ماهی برای تجهیز به پنل‌های خورشیدی تاکید کرد.

وی گفت: با سرمایه‌گذاری کمتر از چهار میلیارد تومان با نرخ فعلی ارز، می‌توان مساحت هزار متر مربع را زیر کشت پنل خورشیدی برد. مزرعه‌ای با این وسعت می‌تواند با تامین متوسط 100 کیلووات برق، چیزی بیش از نیاز یک مزرعه 50 تنی پرورش ماهی، و یا بیش از نیاز 10 خانوار شهری متوسط پرمصرف را به صورت دائمی و پایدار و بدون هزینه جاری تامین کند.

چهرازی ضمن اشاره به مکاتبات این انجمن با وزرای صمت در اهمیت تخصیص تسهیلات دولتی و وزارت جهاد کشاورزی در خصوص همکاری زیربخش‌های کشاورزی برای گسترش نیروگاه‌های خورشیدی در مزارع، بر لزوم حمایت‌های دولت برای جایگزینی بخش قابل توجهی از برق تولیدی با استفاده از سوخت فسیلی با انرژی پاک خورشیدی تاکید کرد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

کسری ۱۲ هزار مگاواتی روزانه برق در کشور/استفاده از ظرفیت انرژی های تجدید پذیر برای جبران کسری برق

در گفت وگوی اختصاصی با نقل نیوز؛

رییس انجمن نیروگاه های خورشیدی ایران با اشاره به کسری روزانه ۱۲ هزار مگاواتی برق گفت: این در حالی است که با استفاده از انرژی های تجدید پذیر می توان نه تنها بخش زیادی از این کسری را جبران بلکه شاهد کاهش وابستگی به نیروگاه های فسیلی باشیم.

محمد حسین چهرازی در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار اقتصادی نقل نیوز افزود: روزانه در کشور حدود ۸۵ هزار مگاوات برق تولید می شود که از این تعداد حدود ۱۲ هزار مگاوات کسری برق داریم، این در حالی است که برای جبران این ناترازی به خصوص در فصل تابستان به دلیل بالا رفتن اوج مصرف برق مجبور می شویم که برق صنایع و واحدهای تولیدی را قطع کنیم.

وی اضافه کرد: در چنین شرایطی بهترین راه حل برای جبران کسری برق و کاهش استفاده از انرژی های تجدید ناپذیر، تولید برق تجدید پذیر در شهرک های صنعتی است چرا که این ظرفیت در شهرک ها وجود دارد که از ۲۰ تا ۱۰۰ کیلو وات نسبت به تولید برق با استفاده از ایجاد به عنوان مثال پنل های خورشیدی این برق مورد نیاز را تامین کنند.

چهرازی گفت: در واقع واحدهای تولیدی این امکان را دارند که زمین و یا سوله مازاد خود را برای راه اندازی این پنل ها تخصیص داه و برق را به وزارت نیرو بفروشند.

وی با بیان اینکه به همین منظور پیشنهاداتی نیز به وزارت نیرو داده شده که مورد موافقت قرار گرفته است، بیان داشت: بر اساس توافق نامه های صورت گرفته طی قرارداد ۲۰ ساله تولید کنندگان برق های تولیدی خود را از طریق انرژی های تجدید پذیر به وزارتخانه فروخته و از این طریق علاوه بر جبران کسری برق نسبت به تامین برق مورد نیاز کشور اقدام کنند.

چهرازی با اشاره به اینکه بخش صنعت پس از عقد قرارداد ۱۵ ماه فرصت برای ساخت نیروگاه های خورشیدی خود دارند، گفت: از سوی دیگر با تخصیص تسهیلات این امکان برای صنعتگران وجو دارد تا در مدت زمان کوتاهتری نسبت به تکمیل تجهیزات و ساخت نیروگاه های خود اقدام کنند.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی

پایان تراژدی برقی بورس؟

دنیای‌اقتصاد - عاطفه چوپان : قطع برق در تابستان و قطع گاز در زمستان از معضلات اصلی صنایع بورسی است. این مشکل مهم با وجود تمام چالش‌‌‌هایی که برای صنایع ایجاد می‌کند، با توجه به مشکلات زیرساختی انرژی در ایران برنامه هرساله صنایع است و ظاهرا تنها راهکار موجود براساس گفته معاون هماهنگی و توزیع توانیر در اطلاعیه قطع برق امسال صنایع این است که برنامه تعطیلات سالانه و تعمیرات کارخانه‌ها در ۱۰۰روز تابستان باشد تا همزمان با اوج مصرف برق، به شبکه فشار وارد نشود. عدم‌سرمایه‌گذاری در شبکه برقی کشور به دلیل مشکلات تحریم‌‌‌ و زیرساخت‌‌‌های فرسوده و از طرف دیگر مداخلات دولت در قیمت‌گذاری، وضعیت تولید انرژی را به جایی رسانده‌اند که در ماه‌‌‌های پیک مصرف، صنایع به یکی از قربانیان بزرگ قطع انرژی تبدیل می‌‌‌شوند.

با توجه به این معضل مهم، روز گذشته از تالار برق سبز بورس انرژی ایران رونمایی و معاملات برق تجدیدپذیر در بورس ممکن شد. کارشناسان معتقدند چنانچه این اقدام در راستای اهدافی که برای آن تعیین شده است ادامه مسیر دهد، امکان صادرات برق تجدیدپذیرها در شرایط غیرپیک را فراهم می‌کند و می‌‌‌تواند از ناترازی گاز و سوخت بکاهد.

چالش‌‌‌های برقی بورسی‌‌‌ها

ابراهیم سماوی، تحلیلگر بازار سرمایه، در خصوص معضلاتی که قطع برق برای صنایع به دنبال دارد، گفت: اخیرا اطلاعیه‌‌‌ای مبنی بر سهمیه‌‌‌بندی برق منتشر شده است که البته موضوع جدیدی نیست؛ چرا که در سال‌های گذشته نیز موضوع سهمیه‌بندی برق را داشتیم. برق یکی از مهم‌ترین اقلام بهای تمام‌شده است که بدون آن خیلی از خطوط تولید کار نمی‌‌‌کنند و صنایع بورسی مانند سیمان، پتروشیمی و فولاد دچار چالش‌‌‌های فراوانی می‌شوند.

وی ادامه داد: طبیعتا وقتی شرکت‌ها نتوانند تولیدات خود را نسبت به اندازه ظرفیت عملیاتی به صورت کامل انجام دهند با کاهش سودآوری مواجه می‌‌‌شوند و از طرفی یک‌سری از اقلام بهای تمام‌شده مانند حقوق و دستمزد یا اجاره و هزینه ماشین‌‌‌آلات و... هزینه‌های ثابتی است و کارخانه در هر صورت باید این قسمت از هزینه‌ها را بپردازد. اما وقتی تولید کاهش یابد بخشی از این هزینه‌‌‌ها پوشش داده نمی‌شود و به تبع آن وقتی تولید کم باشد، مقدار فروش درآمد عملیاتی و در ادامه سود هر سهم نیز کاهش پیدا می‌کند.

سماوی افزود: بر این اساس بحث قطع برق در فصل گرما یکی از معضلات اساسی واحدهای تولیدی و صنعتی بورسی است که در نهایت با توجه به کاهش سودآوری این شرکت‌ها تقاضا برای سهم این شرکت‌ها کم می‌شود و با کاهش قیمت مواجه می‌شوند و در نهایت این موضوع سهامداران را با ضرر مواجه می‌کند.

جبران ناترازی انرژی؟

این تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص رونمایی از تالار برق سبز بورس انرژی ایران نیز گفت: یکی از اهدافی که تابلویی که دیروز به نام تابلوی برق سبز در بورس انرژی رونمایی شد دنبال می‌کند، پوشش دادن انرژی در بخش ناترازی برق و گاز است. دیروز اولین معامله نیز انجام شد و اولین عرضه حدود ۷۰۰مگاوات برق تجدیدپذیر بود.

وی در پاسخ به این سوال که این تالار از معضلات برقی شرکت‎‌‌‌های بورسی می‌‌‌کاهد یا نه، گفت: باید دید در عمل در آینده این موضوع کسری برق را پوشش خواهد داد یا صرفا برای پوشش هدف‌‌‌های خاص دیگر طراحی شده است. اگر واقعا بتواند بخشی از کسری برق را پوشش دهد، دیگر کسری برق نخواهیم داشت یا کسری به حداقل می‌‌‌رسد. در این شرایط سهمیه‌‌‌بندی برق صنایع معنی ندارد و این معضل حل می‌شود.

سماوی با تاکید بر اینکه عملکرد این تابلو موضوع را مشخص خواهد کرد، گفت: این امر در صورت موفقیت می‌‌‌تواند بحث ناترازی را برای کسری برق و کسری سایر انرژی‌‌‌ها حل کند. در حال حاضر خیلی از نیروگاه‌ها که با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می‌کنند، اگر افزایش ظرفیت داشته باشند، برای صنعت نیروگاهی سودساز خواهند بود.

این تحلیلگر بازار سهام با اشاره به اینکه امسال بازار سرمایه بیش از آنکه متاثر از عوامل بنیادی باشد تحت‌تاثیر عوامل بیرونی است، اظهار کرد: در حال حاضر بازار سرمایه بیش از اینکه تحت‌تاثیر عوامل بنیادی مانند مشکلات صنایع باشد، تحت‌تاثیر تورم و بازارهای موازی است، به همین دلیل گاهی ممکن است بازار عقلایی عمل نکند و به دلیل حجم نقدینگی رشد داشته باشد. این در حالی است که بسیاری از صنایع به دلیل قطعی برق سود تابستانه خود را از دست داده‌‌‌اند. به همین دلیل به همه سرمایه‌گذاران توصیه می‌شود که همیشه موارد بنیادی را در نظر بگیرند و صرفا به جو بازار و گردش نقدینگی نگاه نکنند.

قطعی برنامه‌‌‌دار

احمد اشتیاقی، دیگر تحلیلگر بازار سرمایه، نظر متفاوتی دارد. او در خصوص تاثیر قطع برق صنایع بر سودسازی شرکت‌ها گفت: همان‌طور که شاهد بودیم در سال‌های گذشته این موضوع اثر چندان منفی بر بازار سرمایه نگذاشت. به این دلیل که برنامه قطع برق معمولا از قبل اعلام می‌شود و با توجه به این موضوع صنایع موجودی انبار خود را بالا می‌‌‌برند و معمولا تمهیدات لازم را لحاظ می‌کنند.

وی ادامه داد: علاوه بر این در فصل قطع برق نیز محصولاتی که در بازار ارائه می‌شوند به دلیل قطعی برق با افزایش قیمت مواجه می‌شوند و در نهایت تولید مازاد از ماه‌های گذشته و موجودی انبار و افزایش قیمت در فصل قطعی می‌‌‌تواند همپوشانی داشته باشد و باعث شود مجموعا شرکت‌ها از لحاظ سودآوری با مشکل شدیدی مواجه نشوند. این اتفاقی است که در سال گذشته افتاد و امسال نیز احتمالا به همین ترتیب خواهد بود. بنابراین انتظار می‌رود پیش‌بینی سودآوری شرکت‌ها زیاد دستخوش تغییر نشود و با این دو موضوع این اتفاق اثر قابل‌توجهی بر روند قیمتی سهامی که مشمول قطع برق می‌‌‌شوند نخواهد داشت.

این تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص رونمایی از تالار برق سبز بورس انرژی ایران نیز گفت: این موضوع به توسعه برق تجدیدپذیر کمک می‌کند، آلودگی ‌زیست‌محیطی را کاهش می‌دهد و مصرف گاز را به کمترین میزان می‌‌‌رساند. بنابراین در این خصوص، هم استفاده از انرژی‌های خورشیدی مطرح است و هم مباحث مربوط به بهینه‌‌‌سازی مصرف گاز. علاوه بر این کشف قیمتی که انجام می‌شود براساس عرضه و تقاضاست. در حال حاضر تعیین قیمت برق دستوری بوده و اجحاف بزرگی به این صنایع می‌شود؛ اما با توجه به رقابت ایجادشده انتظار می‌رود که بهینه‌سازی قیمت به سرمایه‌گذاری مجدد در صنعت برق بینجامد و در نهایت بحث قطعی برقی که الان صنایع با آن دست و پنجه نرم می‌کنند و به نوعی حاصل قیمت‌گذاری دستوری است برطرف شود. (منبع دنیای اقتصاد)

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
مهندس محمد حسین چهرازی